Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia şi Ucraina, adevăratele câştigătoare ale Euro 2012

euro-2012.jpg

Polonia şi Ucraina, adevăratele câştigătoare ale Euro 2012

Entuziasm mare la Varşovia şi Kiev. Presa locală e de părere că Polonia şi Ucraina, co-organizatoarele lui Euro2012, sunt marile câştigătoare ale competiţiei. Trebuie spus că pariul a fost câştigat şi de UEFA care şi-a asumat riscul să propună pentru prima dată organizarea unei astfel de competiţii în estul Europei.

"Euro2012 va rămâne în memoria tuturor, a fost o competiţie excepţională". Verdictul vine de la Michel Platini, preşedintele UEFA. Nici analiştii polonezi nu sunt pesimişti. Pentru Gazeta Wyborcza, unul din principalele cotidiene de la Varşovia, "investiţiile legate de organizarea competiţiei - peste 22 de miliarde de euro numai în Polonia - au ajutat economia poloneză să treacă peste anii de criză".

Căile ferate, aeroporturile, hotelurile şi patronii de restaurante îşi calculează deja beneficiile obţinute în perioada campionatului. Ar fi vorba de circa 1,3 miliarde de euro - sumă comparabilă cu cea din 2008 când competiţia a fost organizată de Elveţia şi Austria.

Biletele la meciuri au fost şi ele vândute în totalitate la această ediţie 2012 iar stadioanele au fost umplute în proporţie de peste 98 la sută, dovada unui real succes popular.

Satisfacţia co-organizatorilor este cu atât mai mare cu cât încă dinaintea competiţiei se puneau o serie de întrebări: logistica nu era la înălţime, preţurile explodaseră, riscurile de violenţe sau manifestări rasiste erau de temut.

Evident derapajele nu au putut fi evitate, fanii cei mai rasişti s-au dovedit a fi croaţii dar suntem departe de ceea ce ne prezicea în luna mai BBC-ul şi anume un val de atacuri neonaziste. În afară de câteva incidente izolate în Polonia la începutul competiţiei, Euro2012 s-a derulat calm, contrar celor prevăzute înaintea competiţiei.

Sărbătoarea a predominat şi asta indiferent de rezultate - să nu uităm că ambele echipe co-organizatoare au fost eliminate rapid, încă din primul tur. Eliminaţi tot din primul tur, dotaţi cu cea mai proastă apărare a campionatului, irlandezii au fost de exemplu desemnaţi drept campioni ai ambianţei festive de care au dat dovadă suporterii naţionalei în Polonia şi Ucraina.

Cert, suporterii ruşi s-au evidenţiat încă din prima zi a turneului, apoi meciul Polonia-Rusia a fost tensionat şi a dat naştere la 200 de arestări, în majoritate polonezi. Bilanţul negativ se opreşte însă aici şi este departe de a fi comparabil cu cel al Cupei Mondiale din Franţa, în 1998, când un jandarm fusese agresat sălbatic de huligani.

Franţa căreia Platini i-a urat succes pentru organizarea viitoare ediţii, cea din 2016. "Ştacheta  a fost pusă foarte sus de ucraineni şi polonezi" a avertizat preşedintele UEFA.