Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele FRS, la RFI: Am învins cea mai bună echipă din lume. Vrem aurul olimpic!

scrima-romania.jpg

Sursa: http://photos.nj.com

Performanţă extraordinară pentru echipa naţională masculină de sabie a României! Sportivii pregătiţi de Mihai Covaliu s-au calificat vineri în finala probei de sabie de la Jocurile Olimpice de la Londra, realizând astfel cea mai bună performanţă a echipei masculine de sabie în întrecerile olimpice. În semifinale, sabrerii români au învins Rusia, cu 45-43. „Vrem aurul olimpic!”, spune într-un interviu la RFI preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Ana Pascu.

România luptă pentru aurul olimpic la sabie

Ana Pascu, Presedintele Federatiei Romane de Scrima

AscultăDownload

Echipa masculină de sabie a României pierduse ultimele trei partide disputate cu Rusia la CE şi CM. În iunie, la Legnano, România a pierdut în faţa Rusiei medalia europeană de aur, scor 42-45. Apoi, la Campionatele Europene de la Sheffield din 2011, Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sireteanu au ratat medalia de bronz, după ce au fost învinşi, cu scorul de 45-36, de sportivii ruşi în finala mică.

În 2010, România a ratat calificarea în finala Campionatelor Mondiale de scrimă de la Paris, după ce a fost învinsă în semifinale de Rusia, cu scorul de 45-32. Tiberiu Dolniceanu, Rareş Dumitrescu, Cosmin Hânceanu şi Florin Zalomir au obţinut atunci medalia mondială de bronz, învingând în finala mică a competiţiei, cu scorul de 45-41, reprezentativa din Belarus.

În palmaresul României figurează un titlu mondial, în 2009, când tricolorii s-au impus în cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă din Antalya, după o victorie dramatică cu Italia în finală, scor 45-44.

Cum a decurs meciul

În meciul cu Rusia, primii pe planşetă au urcat Florin Zalomir şi Nikolai Kovalev. Românul a început bine, a condus cu 3-1, dar rusul a revenit şi a întors scorul în favoarea sa, 5-3. Apoi Dolniceanu a câştigat lupta cu Alexei Iakimenko, cu 6-5, apropiind România la 9-10. Rareş Dumitrescu a pierdut în faţa lui Veniamin Reşetnikov, 4-5, iar ruşii s-au distanţat din nou la două tuşe, 13-15.

Conducerea partidei a trecut în "mâna" românilor odată cu întâlnirea dintre Dolniceanu şi Kovalev, scor 7-2, şi 20-17 la general. Zalomir a extins diferenţa la patru tuşe, după 5-4 cu Reşetnikov (25-21), Dumitrescu l-a bătut pe Iakimenko, 5-3, şi scorul general a devenit 30-24. La fel ca în meciul din sferturi, cu China, Dolniceanu s-a accidentat la acelaşi picior după ce a fost călcat de Reşetnikov, dar a reuşit să menţină diferenţa de şase tuşe, scor 35-29 (5-5 în meci direct).

Dumitrescu a readus suspansul în meci, după ce nu a găsit modalitatea de a contracara atacurile lui Kovalev. De la 37-30, scorul a ajuns 39-39. Cu un ultim efort, românul a câştigat tuşa de 40-39, dar rezultatul său a fost de 5-10 cu Kovalev. În ultimul duel, Zalomir s-a întecut pe sine şi l-a învins pe Iakimenko cu scorul de 5-4, 45-43 la general, după 42-42, ducând România în finală.

Ana Pascu, la RFI: “Am făcut un meci extraordinar. Vrem aurul!”

Preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Ana Pascu, spune într-un interviu pentru RFI că meciul cu Rusia a fost unul foarte greu. „Rusia este cea mai bună echipă din lume. Victoria noastră este cu atât mai remarcabilă. Băieţii merită toate felicitările pentru că au luptat cum au luptat şi nu s-au demoralizat. Nu au ţinut cont nici de intervenţiile arbitrilor, nici de aplauzele suporterilor ruşi din tribune”, a precizat Ana Pascu.

Ea îl laudă în special pe Tiberiu Dolniceanu, cel care a învins în două din cele trei întâlniri de vineri cu sabrerii ruşi, iar în al treilea a terminat la egalitate. „Chiar dacă a fost şi accidentat, a vrut din tot sufletul să câştige. Are foarte mult curaj. A luptat ca un erou. Toţi sunt pregătiţi la nivelul acesta, sunt mulţi care se pierd, însă el a pus în valoare tot ce a ştiut.”

În ceea ce priveşte adversarii româniei din lupta pentru medaliile de aur, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Ana Pascu, a declarat: „Coreea de Sud este într-o formă sportivă excepţională. Au bătut uşor Italia în semifinale, au bătut Germania, cu care noi ne gândeam că ne vom întâlni eventual în finală. Va fi un meci extraordinar de greu, dar eu sper ca tot noi să câştigăm.”

Adversara României în finala olimpică va fi formaţia Coreei de Sud, care a învins Italia, în semifinale, cu scorul de 45-37. Ultimul act al probei este programat vineri, de la ora 20.45.