Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Punct final în scandalul Lance Armstrong?

punct-final-scandalul-lance-armstrong.jpg

Lance Armstrong, implicat într-un uriaş scandal de dopaj (Foto: AFP/Olivier Morin).

Afacerea Lance Armstrong îşi va cunoaşte luni deznodământul. Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI), cu sediul la Geneva îşi va da la ora prânzului verdictul în cazul septuplului câştigător al Turului Franţei. E greu de imaginat că preşedintele UCI nu va anunţa suspendarea pe viaţă a ciclistului american, implicat într-un uriaş scandal de dopaj.

Pat McQuaid, preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale, declarase deja de acum o lună că nu are motive să conteste decizia USADA (Agenţia Americană Antidoping) de a-i retrage lui Lance Armstrong cele şapte victorii ale Turului Franţei. Mai ales că săptămâna trecută, agenţia îşi publicase în integralitate raportul de o mie de pagini, extrem de compromiţător pentru ciclist. Un ciclist care refuzase de altfel să se mai apere de acuzaţii.

Din raportul USADA, bazat pe mărturiile a 26 de persoane, dintre care 15 ciclişti, reiese că Armstrong a fost în centrul celui mai sofisticat, celui mai elaborat program de dopaj din istoria sportului. În cazul în care UCI respinge totuşi aceste concluzii, dosarul Armstrong va ajunge pe masa Tribunalului arbitral al sportului.

Dacă UCI validează însă acuzaţiile, cum se presupune, atunci Armstrong, azi în vârstă de 41 de ani şi retras din competiţie de doi ani de zile, îşi pierde definitiv cele şapte titluri, iar directorul prestigioasei curse franceze a şi anunţat că ele nu vor fi reatribuite următorilor clasaţi, epoca respectivă fiind marcată definitiv de dopaj. Cu alte cuvinte şi primii sosiţi în urma americanului au fost mai mult sau mai puţin găsiţi vinovaţi de dopaj.

UCI se regăseşte de altfel şi ea într-o poziţie inconfortabilă în urma acestor dezvăluiri, întrucât mulţi acuză instanţa că i-ar fi luat apărarea lui Lance Armstrong ani de zile.