Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rasism în fotbal: O declaraţie a şefului FIFA face valuri!

rasism-fotbal-o-declaratie-sefului-fifa-face-valuri.jpg

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, provoacă indignare printr-o declaraţie despre rasismul în fotbal.

Indignare în lumea fotbalului, din cauza unor declaraţii pe tema rasismului, făcute de preşedintele FIFA. Joseph Blatter este acuzat că minimalizează gravitatea actelor rasiste. Fotbalişti celebri, dar şi lideri politici s-au arătat scandalizaţi de afirmaţiile elveţianului. ACTUALIZARE: Blatter îşi cere scuze pentru afirmaţiile sale, dar spune că nu va demisiona din fruntea FIFA, potrivit BBC.

Declaraţia lui Joseph Blatter stârneşte indignare nu atât prin fermitatea cu care este rostită, cât prin ambiguitatea ei. Elveţianul care conduce FIFA de 13 ani le sugerează jucătorilor care se simt discriminaţi pe teren să-şi aducă aminte că "fotbalul este doar un joc", iar la finalul meciului să dea mâna între ei.

Afirmaţia lui Sepp Blatter pică însă în cel mai prost moment. Doi jucători din Premier League, unul dintre cele mai puternice campionate ale lumii, John Terry de la Chelsea şi Luis Suarez de la Liverpool sunt acuzaţi de insulte rasiste.

La rândul său, fosta vedetă a naţionalei braziliene, Roberto Carlos, ajuns între timp la o echipă necunoscută, dar extrem de bogată din Rusia, a fost victima unui gest cu tentă rasistă. În timpul unui meci din campionat, micuţul fundaş a părăsit terenul, după ce un spectator i-a aruncat o… banană.

Nici camerunezul Samuel Eto'o nu a scăpat de rasismul spectatorilor. Acum câţiva ani, el s-a infuriate, după ce unii spectatori au început să imite o maimuţă!

 

Sepp Blatter, pus la zid

 

Revenind la declaraţia lui Joseph Blatter, ea este taxată de unii jucători. "Spuneţi-mi că am citit eu greşit ce a zis Blatter. Dacă nu e aşa, atunci sunt şocat!", a scris pe Twitter fundaşul de culoare al lui Manchester United, Rio Ferdinand.

Reprezentanţii campaniei "Kick It Out", care combate rasismul în Europa s-au arătat deranjaţi. În opinia lor, afirmaţiile şefului FIFA sunt "îngrijorător de neadaptate".

Fotbalistul echipei LA Galaxy, David Beckham se arată "consternat", în timp ce premierul britanic, David Cameron califică drept "înspăimântătoare" declaraţiile lui Joseph Blatter.