Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Roland Garros rămâne la Paris

roland-garros.jpg

Roland Garros

Turneul de tenis de la Roland-Garros, pe lista turneelor de mare slam rămâne la Paris. Decizia luată duminică de Federaţia Franceză de Tenis era aşteptată de mai multe luni de zile.

Gonesse, Marne-la-Vallée sau Versailles - concurenţii sitului de la Porte d'Auteuil de la Paris n-au avut câştig de cauză. Cu toate acestea, dosarele lor erau pe hârtie mai atrăgătoare : ofereau de două ori mai mult spaţiu decât incinta istorică şi ar fi respectat cele mai moderne norme.

Responsabili Federaţiei Franceze de Tenis (FFT) au preferat însă istoria în locul modernităţii, fiind atraşi şi de promsiunile in extermis făcute de primăria Parisului. Situl actual va fi extins, se va construi o nouă arenă pentru cinci mii de spectatori, parţial pe locurile ocupate actualmente de nişte sere tropicale.

Preşedintele FFT, Jean Gachassin promite că va respecta mediul înconjurător, în ciuda criticilor riveranilor şi ale ecologiştilor : "O să facem în aşa fel încât acest loc să fie cât mai frumos. Nu suntem nebuni ! Şi nouă ne plac peisajele şi florile. Cred că parizienii, francezii şi străinii vor descoperi aceste sere, pe care noi le vom scoate şi mai mult în evidenţă, le vom înfrumuseţa şi întreţine cât mai bine".

Şi extinsă parţial peste serele de la Auteuil, arena de la Roland-Garros va rămâne cu 13 hectare şi jumătate cea mai mică, în termeni de suprafaţă, din lista celor patru ale marelui Slam. US Openul de la Flushing Meadows se joacă pe 14 hectare, Internaţionalele de tenis ale Australiei şi cele de la Wimbledon beneficiază fiecare de 20 de hectare. Suprafeţe importante, care atrag mai mulţi spectatori, dar şi mai mulţi sponsori.

Noua arenă extinsă a turneului parizian este prevăzută să fie inaugurată la ediţia 2016. Până atunci, în afară de extindere, se prevede de asemenea construirea unui acoperiş uşor deasupra principalului teren de la Roland-Garros. Un acoperiş mobil, ce va servi în caz de ploaie, dar şi pentru meciuri în nocturnă. Gilbert Ysern, directorul general al arenei pariziene : "Nu va fi vorba doar de o pânză întinsă deasupra terenului. Va fi un adevărat acoperiş, cu un sistem în formă de aripă de avion, care va permite diferitelor părţi să intre una sub alta, pentru ca odată strâns, acoperişul să ocupe cât mai puţin loc. E făcut înainte de toate să protejeze de ploaie, dar acest acoperiş ne va permite să propunem şi sesiuni de seară, care cred că sunt un lucru important pentru a dezvolta acest turneu".

Costul lucrărilor de extindere şi acoperire a arenei de la Roland-Garros este estimat la 273 de milioane de euro, din care 20 de milioane plătite de primăria Parisului. Un punct esenţial, dacă precizăm că cele trei dosare concurente erau aproape de două ori mai scumpe şi de zece ori mai departe de centrul Parisului.

 
Versiunea audio a textului