Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ronaldo, la "prima moarte"

ronaldo.jpg

"Fenomenul" Ronaldo

Lacrimi şi declaraţii memorabile la retragerea unei foste glorii sportive : brazilianul Ronaldo a anunţat oficial că renunţă la fotbal. Fostul dublu campion mondial spune că acest anunţ este pentru el ca o "primă moarte".

Atacatul brazilian Ronaldo, dublu campion mondial şi de două ori câştigător al Balonului de Aur a anunţat că pune capăt carierei sale. În vârstă de 34 de ani, cel pe care comentatorii îl botezaseră "Fenomenul" spune că problemele de sănătate, corpul său îl împiedică să-şi continue activitatea fotbalistică.

Problemele fizice, în particular o hipotiroidie care-i provoacă probleme de greutate au pus capăt carierei lui Ronaldo. Emoţionat, practic în lacrimi, fotbalistul şi-a detaliat problemele de sănătate în cursul unei conferinţe de presă, la sediul clubului său, Corinthians, din Sao Paulo.

"De doi ani de zile am avut o serie de probleme, ba cu piciorul, ba cu muşchii. Nu mai pot, chiar dacă mintea îmi spune că mai vreau să joc. Toate aceste dureri mă obligă să-mi întrerup cariera mai devreme decât credeam", a spus Ronaldo, care prevăzuse iniţial să se oprească la sfârşitul acestui sezon. Probabil că eliminarea clubului său din Copa Libertadores, echivalentul latino-american al Ligii Campionilor din Europa i-a grăbit decizia de a se retrage de pe gazon.

Considerat unul dintre cei mai mari jucători din istoria sportului cu balonul rotund, brazilianul este încă cel mai bun golgheter al Cupei Mondiale, cu 15 goluri înscrise. De asemenea, dublu campion mondial - în 1994 şi 2002 - şi dublu câştigător al Balonului de Aur - în 1997 şi 2002 - Ronaldo a fost declarat de trei ori jucătorul anului de FIFA.

Brazilianul a purtat culorile celor mai mari cluburi europene, Barcelona, Inter Milano, Real Madrid şi AC Milan, dar cariera pe bătrânul continent şi-a început-o la PSV Eindhoven. Ajunge pe băncile Barcelonei în 1996, sezon memorabil, în care va marca 48 de goluri în 51 de meciuri. Rapid, tehnic şi masiv, Ronaldo devine în paralel arma fatală a selecţionatei Braziliei. În 97 de selecţii va marca 67 de goluri.

Din păcate, finala Cupei Mondiale, disputate la Paris împotriva Franţei, în 1998 este complet ratată de Ronaldo, care suferise cu o zi înainte puternice convulsii. Un semnal care va da startul problemelor de sănătate recurente pe care le va avea ulterior marele jucător. Două operaţii la genunchi în 1999 şi 2000 îl lasă provizoriu pe tuşă.

Revine la cel mai înalt nivel în 2002, pentru a oferi ţării sale al cincilea titlu mondial. În finală va înscrie chiar două goluri, pentru a se răzbuna oarecum după eşecul de la Paris, în urmă cu patru ani.

Succesul în naţională îl propulsează în echipa "galacticilor", Ronaldo câştigând cu Real Madrid două campionate ale Spaniei, în 2003 şi 2007.

Sfertul de finală pierdut în faţa Franţei la Mondialul din 2006 va fi a 97-a şi ultima sa selecţie sub culorile Braziliei. Un an mai târziu, atacantul începe să fie poreclit "el gordo", "grăsanul", din cauza problemelor supraponderale de care începe să sufere şi care, aflăm acum, erau cauzate de o hipotiroidie.

O a treia problemă la genunchi îl ţine din nou departe de gazoane în 2008, anul următor revenind în echipa din Sao Paulo, cu care va cuceri o ultimă cupă a Braziliei.

După retragerea sa sportivă, Ronaldo pervede să rămână totuşi la Corinthians din Sao Paulo, club al cărui ambasador mondial va deveni. Într-o bună zi, Ronaldo speră chiar să preia preşedinţia prestigioasei echipe braziliene. Până atunci, însă, fostul jucător se va putea ocupa mai mult de cei trei copii legitimi, pe care-i are, dar poate şi de cel de-al patrulea, ilegitim, pe care l-a recunoscut de-abia acum două luni, în urma unui test genetic, cerut de mama băieţelului născut acum cinci ani, în Japonia.