Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şanse limitate de victorie pentru britanici, la Mondialul de rugby

sanse-limitate-victorie-britanici-mondialul-rugby.jpg

Campionatul Mondial de rugby din Noua Zeelandă a început vineri, 9 septembrie.

Cele patru echipe din Marea Britanie şi Irlanda, care participă din patru în patru ani la Cupa Mondială de rugby (Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda) luptă cu şanse reale de a se califica în sferturile de finală. După meciurile din grupele de calificare, cele patru echipe sunt cotate însă cu şanse reduse pentru victoria finală, pentru care mare favorită este echipa gazdă, Noua Zeelandă, urmată de Australia.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

În grupa B, pentru cele două locuri în sferturi se vor bate Anglia, Argentina și Scoția. Anglia pleacă ușor favorită, dar recenta înfrângere dintr-un meci de pregătire cu Țara Galilor a arătat limitele echipei antrenate de Martin Johnson.

Puține noutăți în echipa vicecampioană mondială acum patru ani, cea mai notabilă fiind aceea a centrului Manu Tuilagi, de origine samoană.

Argentina, revelația de acum patru ani, când s-a clasat pe locul al treilea prezintă o echipă îmbătrânită, cu cei trei din linia întâi a înaintării având o vârstă combinată de 104 ani.

Pe lângă tradiționala înaintare solidă, Pumas au pierdut două piese de bază pe liniile dinapoi: mijlocașul la grămadă Agustin Pichot, retras din activitate și mijlocașul la deschidere Juan Martin Hernandez ("El Mago"), care a petrecut ultimii patru ani mai mult accidentat. Singurul supraviețuitor al "Sfintei Treimi" de acum patru ani de pe liniile dinapoi argentieniene, Felipe Contepomi, a rămas practic izolat ca jucător de valoare mondială în spatele grămezii Pumas.

Scoția a urcat cu tenacitate în clasamentul mondial, situându-se acum pe locul șapte și poate crea surpriza calificării în sferturi, în cazul unui rateu al celor două favorite, Anglia și Argentina, care se întâlnesc în meci direct chiar în debut, pe 10 septembrie.

Celelalte două echipe, Georgia și România, se vor lupta pentru evitarea ultimului loc în grupă. Românii, care în ultimele trei ediții au obținut o victorie și au evitat ultimul loc (1999 cu Statele Unite, 2003 cu Namibia și 2007 cu Portugalia) vor avea o misiune mult mai dificilă.

În grupa C, mare favorită este Australia, recenta câștigătoare a Turneului celor Trei Națiuni și potrivit experților, singura țară care poate bara drumul Noii Zeelande spre victoria finală. Wallabies au cele mai penetrante linii dinapoi, dar nu au reușit să spulbere îndoielile cu privire la prima linie a înaintării, care în trecut a cedat în multe rânduri.

Irlanda e favorită pentru al doilea loc în sferturi, în fața Italiei, care nu a reușit niciodată să treacă de faza grupelor preliminare. Pentru evitarea ultimului loc în grupă se vor înfrunta probabil Statele Unite și Rusia, aceasta din urmă singura debutantă la un turneu final.

În sfârșit, în grupa D se înfruntă pentru două locuri în sferturi patru echipe: campioana mondială, Africa de Sud, Țara Galilor, Samoa și Fiji. Sud-africanii au practic aceeași echipă de acum patru ani, uzată și obosită, iar galezii sunt într-o spectaculoasă ascensiune, învingând recent în meciuri de pregătire Anglia și Argentina.

Țara Galilor nu uită însă că în trei rânduri (cu Samoa în 1991, în fața căreia a mai pierdut în grupă și în 1999, precum și cu Fiji în 2007) a ratat calificarea în sferturi  în fața insularilor pacifici.

În sfârșit, Namibia este probabil singura echipă de la Cupa Mondială 2011 ale cărei șanse de obține măcar o singură victorie sunt practic nule.