Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal uriaş în handbalul francez

scandal-urias-handbalul-francez.jpg

Jucătorul lui Montpellier, Nikola Karabatici, implicat într-un scandal de trucare a unor meciuri (Foto:Reuters/Fabian Bimmer).

Arestări spectaculoase la vârful handbalului francez. Mai mulţi jucători de rang internaţional de la clubul Montpellier, campioana en-titre a Franţei au fost arestaţi preventiv duminică seară şi deferiţi unui judecător. Ei sunt bănuiţi că ar fi trişat la un meci derulat în luna mai, meci pe care l-au pierdut în faţa unei echipe modeste.

Anchetatorii pun această înfrângere neaşteptată pe seama unor pariuri care au atins sume anormal de mari pentru acel meci. O practică ce este, dacă se confirmă, la antipozii spiritului sportiv şi aruncă o lumină crudă asupra handbalului francez.

Afacerea clubului de handbal din Montpellier este inedită în Franţa. Printre cele 17 persoane încarcerate preventiv duminică seară şi bănuite printre altele de "corupţie şi escrocherie" se numără o serie de jucători profesionişti, de nivel internaţional. Cap de listă este însuşi Nikola Karabatici, cel mai cunoscut şi bine plătit jucător de handbal din lume. Împreună cu fratele său, Luka şi alţi trei jucători de mâna întâi de la Montpellier, ei sunt acuzaţi de justiţie că ar fi pariat mii de euro pe propriul lor meci, mai exact pe înfrângerea lor din 12 mai în faţa modestei echipe din Cesson-Sévigné.

La acea dată, echipa din Montpellier era deja asigurată că va termina campionatul francez pe primul loc, pentru a 13-a oară în ultimii 15 ani. În total, mizele puse în joc s-ar fi ridicat în doar câteva ore la 80 de mii de euro, câştigurile fiind evaluate la 200 de mii de loteria franceză, cea care a cerut de altfel lansarea acestei anchete. De obicei, pentru un meci de handbal se pariază în Franţa maximum cinci mii de euro, iar mare parte din sumă se pune pe victorie, or la meciul lui Montpellier s-a mizat cel mai mult invers, adică pe înfrângerea echipei multicampioane a Franţei.

În urma interogatoriilor, jucătorii incriminaţi, dar şi nevestele şi apropiaţii lor ar fi recunoscut că au pariat, dar resping acuzaţia că ar fi trişat, că s-ar fi lăsat învinşi dinadins.

Faptul recunoscut că au pariat este o infracţiune sportivă, dar nu şi penală. Potrivit regulamentului ligii naţionale de handbal, autorii riscă între unu şi şase meciuri suspendare şi în caz de recidivă, o suspendare sau radiere, plus o amendă de 15 mii de euro.

Dacă justiţia ajunge însă la concluzia că a existat şi fraudă, adică meci trucat, atunci avem de-a face cu un delict penal pasibil cu cinci ani închisoare şi 75 de mii de euro amendă.

 

Reacţiile

 

Ce reacţii au provocat aceste arestări şi încarcerări provizorii ale handbaliştilor francezi? Daniel Constantini, fost selecţioner al naţionalei franceze-de fapt cel care a scos acest sport din conul de umbră în care se afla-a avut o reacţie foarte dură. Pentru el, aceşti jucători-începând cu starul mondial Nikola Karabatici-"au dezvoltat un sentiment de invincibilitate, au crezut că pot trage pe sfoară pe toată lumea, inclusiv loteria naţională, cea care sponsorizează echipa tricoloră de handbal. S-au comportat prosteşte", e de părere Constantini. Etienne Capon, directorul general al Ligii naţionale de handbal, subliniază faptul că şi în cazul în care s-ar adeveri, aceste acte sunt izolate, nu pot fi generalizate la întregul handbal francez.

Preşedintele clubului Montpellier i-a ameninţat de partea sa pe jucătorii săi că-i dă afară, dacă se confirmă acuzaţiile şi spune că clubul său trebuie considerat o victimă în acest scandal. Mai măsurat, căpitanul echipei naţionale franceze de handbal evocă "prostia câtorva jucători", dar Jérôme Fernandez denunţă totodată "linşajul mediatic" la care au fost supuşi suspecţii, începând cu Karabatici. Procurorul republicii a declarat de partea sa că în urma interogatoriilor, există "mari suspiciuni cu privire la nerespectarea eticii sportive". Un lucru care, fără îndoială, pentru imaginea handbalului hexagonal riscă să fie extrem de prejudiciabil. Nu trebuie uitat că Nikola Karabatici este nu numai un jucător carismatic, ci mai ales dublu campion olimpic şi dublu campion mondial al disciplinei.