Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seful Jandarmeriei critica cluburile, FRF si LPF

200811-8108.jpg

Seful Jandarmeriei critica cluburile, FRF si LPF

Nici un stadion din Bucuresti nu respecta complet normele de
securitate. Iata ce spune la RFI directorul general al Jandarmeriei
Capitalei, Gavrila Pop. El precizeaza ca nu doar Jandarmeria trebuie
sa-i tina in frau pe suporterii-huligani, ci si cluburile, care pana
acum cel putin nu si-au facut treaba.

Nici un stadion din Bucuresti nu respecta complet normele de securitate. Iata ce spune la RFI directorul general al Jandarmeriei Capitalei, Gavrila Pop. El precizeaza ca nu doar Jandarmeria trebuie sa-i tina in frau pe suporterii-huligani, ci si cluburile, care pana acum cel putin nu si-au facut treaba.

G.P. : In acest fenomen, din pacate, la ora actuala, angrenate sunt doar fortele de ordine, pentru ca este o problema de mentalitate. Cluburile noastre au fost obisnuite ca aceste masuri sa fie luate de catre fortele de ordine. Fortele de ordine faceau absolut totul.
A doua caramida pusa la acest sistem este partea tehnica, amenajarea stadioanelor noastre. Dupa aparitia legii (4/2008, privind combaterea violentei in sport - n.r.), s-au dat sase luni ca sa se faca aceste amenajari. Nu s-a facut decat inceputul acestei amenajari. Acest inceput a fost deosebit de dificil. Cluburile au opus o rezistenta deosebita in a investi. Eu ii inteleg, sunt probleme financiare, dar aceasta afacere care este fotbalul la ora actuala trebuie sa produca banii necesari pentru a-si lua aceste masuri. Pentru ca altfel vor avea probleme deosebite, daca nu-si vor lua masurile tehnice. Toti observatorii straini care vin, la limita aproba desfasurarea unui meci international pe stadioanele noastre, tocmai datorita lipsei acestor masuri de securitate. Toate cele trei stadioane din Bucuresti, Dinamo, Steaua si Rapid, toate au probleme deosebite din acest punct de vedere. S-au montat sisteme video. Va spun ca aceste sisteme sunt bataie de joc, pur si simplu. S-au pus doar aceste camere, asa-zise sisteme, care nu permit nici 5% sa-si faca treaba. Daca nu sunt conditiile necesare, nici masurile de securitate, nici securitatea spectatorilor nu poate fi asigurata, intr-un stadion in care se poate intra pe oriunde, se poate intra prin toate partile, care nu rezista, diferite parti ale lui nu rezista la nici o presiune. Avem probleme deosebite.
Cluburile au fost obisnuite ca aceste masuri sa le faca in totalitate fortele de ordine. Va aduceti aminte cand in jurul stadionului si in stadion era plin de forte de ordine. Nu se mai poate. Este o afacere particulara. Fotbalul nu mai este o problema a tuturor, ci numai a celor care sunt implicati direct, ma refer la masurile de ordine. Aceasta atitudine trebuie schimbata, din punct de vedere al cluburilor. Trebuie sa inteleaga ca raspund de securitatea celor care vin pe stadion.

Rep : Sunt suficiente amenzile primite de cluburi ? Sunt prea permisive FRF si LPF ?
G.P. : Este cea mai proasta atitudine, aceea de a amenda cluburile. Nu rezolva absolut nimic, indiferent cat ar fi de mare amenda. Pentru faptul ca este o problema organizatorica. In mod normal, dupa orice eveniment de acest gen, Liga, respectiv Federatia, care are la dispozitie Comisia de Disciplina ar trebui sa dispuna organizarea jocului fara spectatori. De fapt, aici este problema, intre club si proprii spectatori. Unu-doua jocuri fara spectatori, pana isi rezolva problema. (CR - 20 November 2008;11.45h)