Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţie fără precedent la FIFA

situatie-precedent-fifa.jpg

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter (Foto: Reuters)

Joseph Blatter a fost albit de Comitetul de Etică din cadrul FIFA, într-o afacere de fraudă electorală, dar preşedintele în funcţie al Federaţiei Internaţionale de Fotbal a fost acuzat de corupţie de către un opozant. Unicul său rival pentru alegerile de miercuri, 1 iulie, qatariotul Mohammed Bin Hammam a fost suspendat după acuzaţii similare. Climatul se deteriorează la Zurich, în Elveţia, în ajunul celui de-al 61-lea Congres al FIFA.

Joseph Blatter, un preşedinte omnipotent al FIFA, acuzat că ar fi făcut o "donaţie" ilegală de un milion de dolari. Opozanţii Mohammed Bin Hammam şi Jack Warner sunt suspendaţi într-o altă afacere de corupţie… Niciodată o campanie pentru preşedinţia FIFA nu a luat o turnură atât de patetică.

Preşedintele în funcţie, Joseph Blatter şi Mohammed Bin Hammam, unicul său rival la acest scrutin, au fost audiaţi amândoi de către Comitetul de Etică din cadrul FIFA, duminică, 29 mai, într-o vastă afacere privind o presupusă fraudă electorală. Rezultatul: preşedintele elveţian, în vârstă de 75 de ani, aflat la putere din 1998 a fost albit.

Mohammed Bin Hammam a fost acuzat de asemenea de corupţie de către presa britanică, în afacerea atribuirii Mondialului din 2022 Qatarului. Atacat din toate părţile, preşedintele Confederaţiei asiatice şi-a retras candidatura pe 28 mai, înainte de a fi audiat. Conducătorul de 62 de ani este suspectat la fel ca Jack Warner, vicepreşedintele FIFA şi preşedintele CONCACAF (The Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) şi doi responsabili ai fotbalului din Caraibe, Debbie Minguell şi Jason Sylvester, că ar fi oferit cadouri în valoare de 40 de mii de dolari delegaţilor prezenţi la o reuniune din 10 şi 11 mai de la Trinidad, fieful lui Jack Warner.

Acesta din urmă a ieşit la contra-atac după suspendarea sa, afirmând într-un comunicat că Sepp Blatter a avut practici similare în cursul unei reuniuni la Miami, în Statele Unite, pe 13 mai: cu alte cuvinte, şeful FIFA ar fi promis un milion de dolari pentru CONCACAF.