Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taciturnul Piţurcă, omul providenţial

taciturnul-piturca-omul-providential.jpg

Victor Piţurcă a acceptat în principiu să devină selecţioner.

Fostul selecţioner, Victor Piţurcă, se întoarce pe banca tehnică a naţionalei de fotbal. El spune că a acceptat în principiu oferta FRF. Detaliile tehnice vor fi puse la punct până miercuri, 15 iunie. Piţurcă revine la conducerea tricolorilor, după 804 zile de absenţă. El anunţă deja că secundul Ştefan Iovan nu va face parte din viitorul său staff tehnic de la naţională.

Cu o privire mereu încruntată, un breton inconfundabil şi un stil ferm de a antrena, taciturnul Victor Piţurcă revine aşadar pe banca tehnică a naţionalei. El părea de altfel cea mai la îndemână soluţie: nu avea contract cu nici o altă formaţie, părea singurul dispus să preia echipa la mijlocul drumului şi este, să recunoaştem, unul dintre cei mai valoroşi antrenori români.

 

Piţurcă, omul calificărilor

 

Victor Piţurcă este al doilea tehnician român ca număr de meciuri jucate, după Anghel Iordănescu. El are 62 de partide pe banca României, cu un palmares de 36 de victorii, 13 înfrângeri şi tot atâtea egaluri. Cu Victor Piţurcă pe banca tehnică, tricolorii au marcat de 105 ori şi au scos mingea din propria poartă de numai 46 de ori.

În plus, ultimele două calificări ale echipei naţionale la un turneu final sunt legate de numele său. Prima oară s-a întâmplat în 1999, când a calificat prima reprezentativă la Euro 2000. Piţurcă nu a mai avut atunci şansa de a sta pe banca tehnică la turneul final, întrucât a fost demis în urma unui conflict cu mai mulţi jucători, printre care şi emblema echipei, Gică Hagi.

A doua oară a calificat echipa naţională la Campionatul European din 2008, unde tricolorii au nimerit în cea mai dificilă grupă, cu Italia, Franţa şi Olanda, terminând pe locul trei, în faţa "Cocoşului galic".

 

Piţurcă, soluţia de avarie

 

Să precizăm totuşi că deşi este un antrenor valoros, Victor Piţurcă nu a fost prima opţiune pentru şefii de la Federaţie. Mircea Sandu i-a curtat iniţial pe Gică Hagi şi Anghel Iordănescu, primul pentru postul de antrenor, al doilea pentru funcţia de director tehnic.

Sandu a rămas însă cu mâna goală, pentru că cel supranumit "Regele" l-a tratat cu un refuz. Hagi spune că nu a vrut să preia echipa acum, "la mijlocul drumului", ci din luna octombrie. O poziţie logică, dacă ne gândim că şansele de calificare ale naţionalei la Euro 2012 sunt aproape nule. Hagi nu a vrut să-şi asocieze imaginea cu un nou eşec, ţinând cont că nici experienţele sale anterioare ca antrenor, fie la Steaua, fie la Galatasaray, fie la echipa naţională nu s-au soldat cu vreo performanţă demnă de luat în calcul.

În aceste condiţii, Mircea Sandu s-a îndreptat către omul dispus oricând să preia naţionala de seniori, un Victor Piţurcă recunoscut pentru fermitatea de la vestiare. Fermitate indispensabilă, să recunoaştem, în condiţiile în care prima reprezentativă se confruntă în ultima vreme şi cu o lipsă acută de disciplină.