Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tsonga, "stăpân, pe muntele Federer "

tsonga-stapan-muntele-federer.jpeg

Jo-Wilfried Tsonga, "stăpân, pe muntele Federer "REUTERS/Toby Melville

Surpriză de proporţii pe gazonul de la Wimbledon. Jucătorul francez de tenis Jo-Wilfried Tsonga l-a învins miercuri seară în sferturile de finală pe sextuplul laureat al turneului de mare slam, elveţianul Roger Federer. Incredibil dar adevărat : Tsonga a reuşit să-l răstoarne pe « stăpân, pe muntele Federer ».

 

Comentariul aparţine ziarului l’Equipe. Cel mai prestigios cotidian sportiv din Franţa reaminteşte istoria acestui deznodământ de neimaginat şi terminat după mai bine de trei ore de suspans: francezul a fost condus cu două seturi la zero înainte să-si revină pentru a-l pune la pământ pe elveţian.

Federer a jucat primele două seturi ca un zeu, era parcă pe altă planetă în plus pe suprafaţa sa favorită, gazonul. În setul trei lucrurile se schimbă, Tsonga e tot mai ofensiv în timp ce fostul număr unu mondial devine lent.

Doi-unu, doi-doi şi în sfârsit o victorie cu trei seturi la doi după un ultime ghem câstigat la zero – francezul avea toate motivele să îngenuncheze la finalul partidei. Roger Federer nu a pierdut până miercuri nicioată un meci de mare Slam după ce a condus cu două seturi la zero. In prima sa semifinală Wimbledon, Jo-Wilfried Tsonga se va confrunta cu Novak Djokovici, numărul doi în lume.

Fără îndoială însă că cel mai încrezător în forţele sale va fi francezul şi nu sârbul cu toate că acesta din urmă va fi în arenă cel mai experimentat la acest nivel al competiţiei.

 
Vasile Damian: Tsonga, stăpân, pe muntele Federer