Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UEFA îşi face propriul Balon de Aur

platini.jpg

Michel Platini, preşedintele UEFA

Din sezonul viitor UEFA va pregăti un trofeu, echivalentul balonului de Aur, doar pentru jucătorii de fotbal care evoluează în ţările afiliate forului european. Anunţul a fost făcut de preşedintele UEFA, Michel Platini, citat de Mundo Deportivo.

"UEFA va decerna un premiu special pentru cel mai bun jucător din Europa, în spiritul fostului Balon de Aur decernat de France Football, care acum se înmânează împreună cu premiul FIFA pentru cel mai bun jucător al anului", a explicat Platini.

Trofeul va fi decernat de UEFA în august, într-o ceremonie desfăşurată la Monaco, în aceeaşi zi cu tragerea la sorţi pentru Liga Campionilor. Iniţial, France Footbal decerna Balonul de Aur doar jucătorilor europeni (1956-1995).

Ulterior, premiul putea fi primit şi de jucătorii non-europeni dar care jucau la cluburi europene. Balonul de Aur 2010 a fost decernat zilele trecute de France Footbal argentinianului Lionel Messi. În premieră ceremonia de anul acesta a fost organizată împreună cu FIFA.

În acest context, Michel Platini a declarat că deşi îl consideră pe atacantul argentinian cel mai bun jucător al lumii ar fi preferat ca premiul să ajungă la unul dintre spaniolii Xavi sau Iniesta, ambii campioni mondiali în 2010.

"El (n.r Messi) este cel mai bun, fără nicio îndoială. Dar aş fi preferat ca premiul să meargă la Xavi sau Iniesta", a spus Platini, care a câştigat Balonul de Aur de trei ori.