Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Refugii prăbuşite misterios. În Piatra Craiului

Două refugii din masivul Piatra Craiului s-au prăbuşit în mod misterios. Nimeni nu pare să ştie oficial ce s-a întâmplat cu ele. Erau două adăposturi construite în anii '70 de oameni care practică alpinismul – până acum erau folosite şi de salvamontişti în operaţiunile de salvare din masiv.

Primul refugiu despre care a apărut informaţia că ar fi fost dărâmat este cel numit „Castelul Crăiţei“, situat în versantul vestic al Pietrei Craiului, la 1615 metri altitudine. Informaţia a apărut iniţial pe reţelele de socializare, fiind însoţită şi de o fotografie elocventă.

Preşedintele Asociaţiei Alpin Club Braşov, Marian Radu

AscultăDownload

Preşedintele Asociaţiei Alpin Club Braşov, Marian Radu, explică: “refugiile sunt importante pentru turiştii care fac trasee de creastă, în special pentru cei care fac escaladă pe stâncă...În principal, refugiile de pe partea vestică a Craiului pentru asta au fost construite, să te poţi adăposti dacă te prinde noaptea”.
“Nu toată lumea ajungea acolo, s-a aflat foarte greu despre aceste refugii ascunse, oamenii erau aleşi, cei care trebuiau să le vadă” rezumă Marian Radu istoria acestor refugii.

Ciprian Lolu de la Salvamont Zărneşti

AscultăDownload

Ulterior, un salvamontist a constatat că un alt refugiu a fost distrus - cel aflat deasupra unui perete din Prăpăstiile Zărneştiilor.
Este refugiul cunoscut sub numele "La Butoi". Ciprian Lolu de la Salvamont Zărneşti spune
“Am rămas şocat de distrugerea lor. Ceea ce s-a întâmplat acum este anormal pentru un masiv, să-i dispară istoria pur şi simplu.”
În urma discuţiilor cu reprezentanţii Parcului, preşedintele Asociaţiei Alpin Club Braşov, Marian Radu, spune că a obţinut promisiunea că refugiile vor fi refăcute. Cu ajutorul altor asociaţii, acest lucru ar putea fi realizat în două zile.

UPDATE: Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului anunţă, într-un comunicat de presă, că în urma sesizărilor primite va demara o anchetă împreună cu Jandarmeria Montană. Totodată, administraţia precizează că „zvonurile lansate răutăcios pe reţelele de socializare precum că administaţia parcului le-ar fi dărâmat, sunt total nejustificate”.

În acelaşi comunicat se aminteşte că “distrugerea intenţionată a oricărui refugiu sau a oricărui alt obiectiv din parc este un act de vandalism şi cei vinovaţi vor răspunde în faţa legii, ca şi cei care încalcă celelalte prevederi legale în domeniul ariilor protejate. În acest scop în punctele cheie inteţtionăm să instalăm şi camere de monitorizare” se mai arată în comunicat.