Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alex Găvan: La 8000 de metri înveți arta suferinței

alexgavan-0694-2.jpg

Alex Găvan. Foto: http://alexgavan.ro

Alpinistul Alex Găvan are la activ cinci vârfuri de peste opt mii de metri, toate urcate fără a folosi oxigen suplimentar. Dintre aceste ascensiuni, trei sunt premiere românești. 

Deși urcă fără ajutorul șerpașilor, alpinistul român acordă o atenție aparte intercațiunii cu cei fără de care accesul în taberele de bază ar fi imposibil.

La RFI Alex Găvan povestește cum șerpaș a devenit substantiv comun și ce se ascunde de fapt în spatele acestui cuvânt.

"O mare parte din experiența uneie expediții si cu ce te intorci acasa de fapt derivă din interacțiunea asta pe care o ai cu localnicii" spune el.

Cea ma recentă ascensiune a alpinistului român a avut loc anul trecut pe vârful Shisha Pangma (8027 de metri)

Alpinistul povestește ce înseamnă experiența "în zona morții":  cum înveți să stăpânești arta suferinței la peste 8000 de metri, dar și ce înseamnă viața  într-o tabără de bază. La 8000 de metri înveți arta suferinței, mai spune alpinistul.

"La altitudine nu există vot. Dacă sunt trei membri în echipă, există doar consens. Dacă pleci într-o expediţie cu cineva cu care vei ajunge la un moment dat sa votezi pentru genul acesta de decizii critice, în mod sigur nu e persoana potrivită. Totul trebuie făcut doar prin consens", explică la RFI alpinistul modul în care trebuie să decurgă lucrurile în echipă.

Ascultaţi o discuție cu Alex Găvan despre munte, avalanșe, prognoze meteo, despre ce e important acolo sus și ce așteptări să ai de la coechipieri.

 
Alex Găvan intervievat de Andreea Orosz