Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Floare de Colţ: Nu suntem excursionişti de vreme bună!

s2_1pcniarna.jpg

Creasta nordică a Pietrei Craiului. Foto Angela Vasilescu

Angela Vasilescu este alături de Floare de Colţ de pe la începutul aniilor '80. Sfârşitul de săptămână şi-l petrece, inevitabil, pe munte. Împreună cu colegii de club. Pentru că despre asta este vorba - despre un club al iubitorilor de munte. "Nu suntem excursionişti de vreme bună"  explică Angela Vasilescu obiceiul acestor oameni de a decide de cele mai multe ori traseul pe care doresc să-l parcurgă în tren. Este vorba despre trenul Regio ce pleacă la prima oră de la Bucureşti (6:25) spre Braşov.

"...De cele mai multe ori traseul e ales după Ploieşti, pentru că atunci vedem cum sunt munţii" spune Angela Vasilescu. Din acest motiv, codurile ANM nici nu-i sperie, nici nu-i ţin acasă.

"Trebuie să respecţi muntele. Adică trebuie să fii foarte atent la ce este acolo şi trebuie să nu faci greşeli. Pe munte se merge cu capul, nu cu muşchii" mai spune Angela Vasilescu.

Încearcă să nu se enerveze atunci când aude catalogări de genul "pensionarii de la Floare de Colţ" ( http://floareadecolt.com/forum/ ). Îşi aminteşte cu drag de începuturi şi priveşte cu nelinişte viitorul.

Într-o ţară a paradoxurilor, ai voie să mergi pe trasee nemarcate în Piatra Craiului iarna, dar vara îţi este interzis. Pentru că vara nu te poţi distinge de "needucaţi", după cum explica recent Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului.

"Iarna în Piatra Craiului poţi să te duci oriunde. Iarna NU poţi să te duci oriunde dacă eşti turist în Piatra Craiului. De aia poţi să te duci "oriunde"...pentru că se presupune că nu eşti turist. Eşti ceva mai mult. Dacă vrei să te duci vara nu eşti acelaşi "mai mult"?...se întreabă retoric Angela Vasilescu. Şi tot ea completează: "Este puţin probabil ca cei care s-au infectat cu microbul numit Piatra Craiului, cu mersul pe nemarcate, cu mersul pe văi şi brâne să nu meargă. Pur şi simplu te atrage. Vrei să revezi locurile, explică Angela Vasilescu determinarea oamenilor.

"Cât mai poţi să mergi, vrei să mergi pe acolo", mai spune ea. Amintiri, impresii despre monografiile lui Emilian Cristea,  dar şi sfaturi legate de mersul pe munte şi nu numai în interviul de mai jos.

 
Angela Vasilescu într-o discuţie cu Andreea Orosz