Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avalanșă pe Everest: Au murit cei care duc greul unei expediții

ankajiebc.jpg

Ankaji Sherpa (1978-2014)

Ascensiunile comerciale pe Everest se află sub semnul întrebării în acest sezon după accidentul de vinerea trecută în care 13 şerpaşi şi-au pierdut viaţa într-o avalanşă, iar alţi trei sunt în continuare daţi dispăruţi. După acest accident, considerat cel mai grav, Agenția de alpinism americană a decis să-și anuleze expediția pe Everest. Agenția a pierdut patru șerpași în tragicul accident și așteaptă vești despre al cincilea.

Şi Discovery Channel a anunțat că și-a anulat expediția pe Everest după pierderea echipei sale de șerpași. Autorităţile din Nepal au anunţat că fiecare agenţie va decide singură dacă renunţă la expediţii - ghizii autohtoni au protestat luni faţă de condiţiile în care sunt siliţi să lucreze.

Pe de altă parte, retragerea expediţiilor i-ar lăsa fără resurse financiare. Prin urmare, decizia de a renunţa la expediţii va aparţine fiecărei agenţii în parte în condiţiile în care reprezentanţii şerpaşilor au anunţat că nu vor returna banii, potrivit CNN. Despre condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea şerpaşii vorbeşte la RFI alpinistul Bruno Adamcsek.

El a făcut parte anul trecut din expediţia românească de pe Nanga Parbat, considerat unul dintre cele mai dificile vârfuri din Himalaya. În acest context, Bruno Adamcsek spune la RFI că « au murit cei care duc greul unei expediţii. Astăzi, dacă dispui de bani, nu e necesar să fi făcut alpinism ca s[ ajungi pe Everest. Șerpașii îți duc și butelia de oxigen, ți-o schimbă la timp, îți duc și rucsacul. Tu doar mergi…explică alpinistul român, în prezent și salvator montan.

 

Alpinistul Bruno Adamcsek

AscultăDownload

De la începutul anului şi-au pierdut viaţa pe Everest 14 şerpaşi, iar trei sunt daţi dispăruţi. Un şerpaş câştigă pe sezon, în funcţie de experienţă, între 2000 şi 6000 de dolari în condiţiile în care această activitate reprezintă singura sursă de venit a familiei. Guvernul nepalez a anunţat că familiile celor decedaţi vor primi, ca ajutor, în jur de 400 de dolari.

Ankaji Sherpa (foto) avea 36 de ani și era tatăl a șase copii. Povestea sa o puteți citi aici.

Alpinistul Alex Găvan despre șerpași