Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Muntele te învață să fii modest”

01_fagaras.jpg

Gabriela Varveri. Apus la refugiul Caltun, una dintre primele ture de iarna (2006)

Astăzi vine cu povești la RFI Gabriela Varveri, omul “din spatele” unuia dintre cele mai cunoscute portaluri cu informații despre munte din România – carpati.org.

Gabriela Varveri vorbește la RFI despre profilul noilor utilizatori pasionați de munte, dar și despre întîlniri ce au marcat-o pe poteci de munte.

A început să meargă pe munte de la 17 ani împreună cu o prietenă. Experința spune că a întărit-o. “În acest moment nu aș putea spune că mi-e frică de pădure noaptea. Nu am fricile inerente mersului pe munte cum ar fi frica de urs, de lup, de ciobani sau cîini ciobănești… Îmi bate inima puțin mai tare atunci când parcurg o porțiune mai expusă, mai ales iarna”.

Cum a fost începutul? “Pe vremea aceea nu existau aceste portaluri de munte. Mergeam cu colecțiile Munții Noștri și revista Munții Carpați sub braț”. Tocmai de aceea una dintre întîlnirile memorabile din munți a avut loc în Cozia cu unul dintre oamenii pe care “îi citea”. Este vorba despre Dinu Boghez.

„Muntele te învață să fii modest, să rezolvi anumite probleme, să găsești soluții foarte rapide la anumite probleme și te învață  să înduri foarte multe greutăți pentru că uneori chiar nu ai încotro”.

 
Gabriela Varveri intervievată de Andreea Orosz