Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şahul devine materie opţională în şcoli

Din toamnă, şahul devine materie opţională în toate şcolile generale din România. Materia a fost introdusă de Ministerul Educaţiei, după o serie de dialoguri pe această temă cu Federaţia Română de Şah. De altfel, o directivă europeană din 2011, recomandă statelor Uniunii să introducă şahul ca disciplină în programa şcolară. 

Constantin Ionescu, antrenorul Federaţiei Române de Şah spune la RFI că până în toamnă vor fi pregătite detaliile pentru predarea noii materii. Pe de altă parte, antrenorul federal a mai anunţat că Federaţia Internaţională de Şah, prin intermediul federaţiei române, va dota 500 de şcoli din mediul rural cu table, piese, manuale şi tot echipamentul necesar pentru studierea materiei.

Europarlamentari din mai multe state membre ale Uniunii Europene au redactat, la sfârşitul lui 2011, Declaraţia scrisă nr. 50/ 2011 referitoare la implementarea programului "Şahul în şcoală" în sistemul de învăţământ din Uniunea Europeană. Iniţiativa a fost susţinută şi de un număr de europarlamentari români care au participat la lansarea programului. 

 
Ascultă interviul - antrenorul federal Constantin Ionescu intervievat de Ioana Haşu