Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Istoric: Avem un fel de Auschwitz la Râmnicu Sărat

oprea-marius.jpg

Istoricul Marius Oprea

Declaraţia îi aparţine istoricului Marius Oprea! El spune că a descoperit un crematoriu uman, la trei metri adâncime, sub închisoarea de la Râmnicu Sărat. Primele descoperiri arată că e vorba de cenuşă, posibil umană, care trebuie analizată prin metode medico-legale.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a solicitat marţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.

Vişinescu (88 de ani, în prezent) a îndeplinit funcţia de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, în perioada 1956-1963, în care deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur. Erau ţinuţi în celule pe întuneric, în frig, fără hrană, fără medicamente şi bătuţi de Vişinescu personal.

Explicaţia foştilor torţionari că au îndeplinit ordinele primite nu este pertinentă, mai spune Marius Oprea. Aceste ordine încălcau până şi Constituţia Republicii Populare Române.

Vişinescu şi alţii ca el au comis abuzuri inimaginabile, pentru care trebuie să răspundă în faţa justiţiei, e de părere istoricul Marius Oprea. Până acum, procurorii au răspuns cu NUP (neînceperea urmăririi penale) cererilor similare, mai precizează Marius Oprea.

 
Istoricul Marius Oprea, în dialog cu Magda Prelipceanu