Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vulcănescu despre scrisoarea FMI: "Sunt multe găuri care trebuie umplute"

380x250-oficialii-fmi-analizeaza-scrisoarea-intentie-romania.jpg

Vulcănescu despre scrisoarea FMI: "Sunt multe găuri care trebuie umplute"

Presa de la Bucureşti a publicat scrisoarea de intenţie a Guvernului către Fondul Monetar International. Pe scurt: Executivul român se angajează să reformeze Sănătatea – nu să îi aloce fonduri suplimentare, ci doar să majoreze contribuţiile – şi să facă modificări în sistemul fiscal.

Avem, aşadar, un calendar al privatizărilor pentru companii strategice, intenţia de uniformizare a pensiilor, dar şi o lărgire a bazei de impozitare pentru Fondul National de sănătate.

Analistul economic George Vulcănescu spune la RFI că punctele din scrisoare indică problemele vechi ale României, dar şi motivele pentru care s-a ajuns la ele: "Acum înţelegem mai bine, poate, de ce Guvernul mai avea nevoie de încă un acord cu FMI. Practic, mult trâmbiţata însănătoşire a economiei şi imaginea care ni se serveşte zilnic cu titlu festivist şi de multe ori patriotard – iată ce bine stăm, creşte PIB-ul, s-au restabilit echilibrele macroeconomice – e o păcăleală. De fapt, totul seamănă cu o secţiune de Schweitzer. Sunt foarte multe găuri care trebuie umplute“.

 
George Vulcănescu, intervievat de Ioana Haşu, despre scrisoarea de intenţie către FMI