Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Genocidul împotriva romilor, comemorat la Auschwitz

Zilele trecute, pe 2 august, s-a comemorat Samudaripen, adică genocidul comis de nazişti împotriva romilor în al doilea Război Mondial. Cifrele cel mai des evocate vorbesc despre 500 de mii de morţi în lagărele de exterminare naziste.

Pentru a comemora acest genocid, pentru prima dată, un grup de 450 de tineri din toată Europa s-a dus la Auschwitz-Birkenau. Grupul din Franţa era compus din circa 20 de tineri romi, iar iniţiativa deplasării a aparţinut asociaţiei La voix de Rroms (Vocea romilor).

Printre cei plecaţi de la Paris în pelerinaj la fostele lagăre naziste s-a aflat şi Anina Ciuciu. Sosită în Franţa în 1997, pe când avea doar şapte ani, autoarea cărţii "Je suis tzigane et je le reste" este astăzi masterandă în Drept la celebra universitate Sorbona, după ce a trăit ani de zile clandestin într-una din nenumăratele tabere de romi din jurul oraşelor franceze.

Perfect integrată în societatea franceză-ea preferă de altfel să vorbească franceza, pe care o stăpâneşte mai bine decât limba română-Anina Ciuciu a făcut parte şi din delegaţia oficială care l-a însoţit pe premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault, la Bucureşti, în luna iulie.

RFI a rugat-o pentru început să ne spună ce înseamnă Samudaripen, acest termen pe care unii romi îl înlocuiesc cu "porajmos".

 
Anina Ciuciu, intervievată de Vasile Damian, despre comemorarea genocidului împotriva romilor