Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transportatorii ameninţă : reducerile pentru pensionari vor fi sistate

pensionarii-ar-putea-ramane-reduceri-transport-91134.jpg

Transportatorii ameninţă : reducerile pentru pensionari vor fi sistate

Pensionarii şi veteranii ar putea rămane fără transport redus sau gratuit de la 1 septembrie, a anunţat Federaţia Operatorilor Români de Transport. Organizaţia susţine că Ministerul Transporturilor are datorii mai vechi de un an de zile faţă de transportatori. Valoarea totală a datoriilor atinge aproximativ 100 milioane lei.

În lipsa unui raspuns care să ofere garanţia plăţii datoriilor sau orice altă măsură compensatorie, transportatorii anuntă că nu vor să mai suporte ajutorul de stat oferit categoriilor defavorizate. Potrivit legislatiei, pensionarii beneficiază de o reducere de 50%, iar veteranii de război de transport gratuit.

Consultantul în transporturi Augustin Hagiu spune la RFI că transportatorii au cerut repetat clarificarea legislaţiei şi au oferit şi soluţii: „Vorbim de un context legislativ în care actele normative care susţin gratuitatea şi respectiv compensarea pentru aceste categorii defavorizate sunt prost gândite şi implică, din punct de vedere instituţional, acţiunea a trei ministere. În tomna anului trecut – după o muncă uriaşă de trei ani – Parlamentul a emis o lege foarte bună, care spunea că pensionarii îşi plătesc transportul, iar bonul fiscal e predat poştaşului care vine cu pensia, iar în venitul pe luna următoare avea să fie cuprinsă şi suma. Ministerul Muncii a modificat legea prin Ordonanţă de Urgenţă, revenind la sistemul vechi de compensare “ – spune Augustin Hagiu.

 

Ascultă interviul - Augustin Hagiu intervievat de Ioana Haşu: