Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect de cercetare inedit - istoria romilor, reconstituită prin mărturii orale

Cercetători de la Facultatea de Istorie din Cluj demarează un proiect unic în Romania, de reconstituire a istoriei romilor. "Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România" are o finanţare de 750.000 euro din fonduri norvegiene şi se va derula pe parcursul a aproape 3 ani. În acest interval de timp, vor fi realizate sute de interviuri, atât în ţară, cât şi în comunităţi de romi din Europa, referitoare la perioada celui De-al Doilea Război Mondial, inclusiv deportările în Transnistria şi perioada comunistă.

Despre felul în care se va desfăşura cercetarea, Ioana Haşu a stat de vorbă cu Lavinia Stan, coordonatorul proiectului: “Într-adevăr, una din cele mai mari provocări ale istoriei orale este subiectivitatea surselor. Însă pot să vă spun că nici documentul scris nu este un document obiectiv. Iar noi avem foarte aproape de noi exemplul arhivelor fostei Securităţi, în care documentele au fost produse într-un anumit context, iar cercetătorul trebuie să fie foarte atent şi să citească şi printre rânduri. Asta facem de fapt şi cu interviurile de istorie orală.”

Cercetarea "Povestea nespusă. O istorie orala a romilor din Romania" (The Untold Story. An Oral History of the Roma People in Romania) va fi realizată de Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, prin Institutul de Istorie Orală, în parteneriat cu Universitatea din Islanda. Interviurile realizate de cercetătorii de la Cluj vor fi stocate într-o arhivă care va constitui baza unui muzeu virtual al istoriei şi culturii rome.

 
Ascultă interviul - Lavinia Stan, în dialog cu Ioana Haşu