Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport: Republica Moldova, cea mai francofonă din Europa de Est

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Zilele trecute i-a fost înmânat preşedintelui François Hollande un voluminos raport – peste 250 de pagini – intitulat “Francofonia şi francofilia, motoare ale creşterii durabile”. Principalul semnatar al raportului este Jacques Attali, eminent economist, înalt functionar francez şi scriitor, autor a nu mai puţin de 65 de eseuri şi romane.

României şi Republicii Moldova le sunt dedicate în raport câteva pagini din care aflăm că cele două ţări sunt "figuri de excepţie cu o francofonie încă vivace şi sub-exploatată".

Moldova este considerată de raportor drept "ţara cea mai francofonă din Europa centrală şi orientală. 45 la sută dintre moldoveni învaţă franceza iar în România învecinată, descrisă şi ea drept una dintre cele mai francophone ţări din regiune, aproape 20 de procente din populaţie vorbeşte franceza" se poate citi în raportul realizat de Jacques Attali.

Alături de semnătura acestuia, pe copertă mai apar trei nume, două franceze şi unul românesc. Claudia Vlagea a participat la redactarea acestui raport şi ne-a acodat un interviu. Într-un interviu realizat de Vasile Damian,  ea încearcă să facă o sinteză a celor 53 de propuneri susceptibile să transforme francofonia şi francofilia în motoare ale unei creşteri economice durabile şi vorbeşte despre câştigurile României după ce ţara a intrat în Organizaţia internaţională a francofoniei. Pentru început însă, de ce era nevoie de un astfel de raport.

 
Claudia Vlagea. coautor al raportului, intervievata de Vasile Damian