Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şcoala începe cu noutăţi la Cluj

copii-tablete.jpg

FOTO: Hotnews.ro

Noile tehnologii şi reţelele de socializare sunt folosite tot mai mult în educaţie. Elevii şi studenţii citesc tot mai multe cărţi pe tablete sau e-readere, iar profesorii mai tineri şi-au construit bloguri ori site-uri cu ajutorul cărora ţin legătura cu elevii sau cu studenţii, prin intermediul reţelelor de socializare. Aceste iniţiative se bucură de succes, iar acum Inspectoratul Şcolar din Cluj doreşte să generalizeze modelul.

Corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean

La Cluj, elevii au acces la lecţiile predate de profesori nu doar în sălile de clasă, ci şi pe bloguri şi pe reţelele de socializare. Astfel, ei pot să ceară sfaturi ori, pur şi simplu, să comunice cu profesorii lor preferaţi. De un mare succes se bucură blogul lansat de profesorul de matematică, Radu Poenaru, math-pdr.ro. Blogul este realizat împreună cu tatăl său, Dan Poenaru, de asemenea profesor de matematică. Dan Poenaru spune că i-a fost uşor să treacă la folosirea noilor tehnologii.

Blogul nu este accesat doar de elevii celor doi profesori, ci şi de copii care studiază în alte şcoli, spune Radu Poenaru.

Prin intermediul lecţiilor on-line, chiar şi copiii din comunităţile izolate au posibilitatea de a urmări profesorii de elită. De aceea, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean doreşte să generalizeze modelul, cu ajutorul unui proiect european, la care au mai aderat şi inspectoratele şcolare din Arad şi din Galaţi, declară inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.

Elevii sunt încântaţi de faptul că pot ţine legătura pe Internet cu profesorii lor.

Profesorii spun că lecţiile on-line nu înlocuiesc lecţiile predate în clasă, ci doar le completează. De aceea, oricât de interesante şi interactive ar fi site-urile educaţionale, elevii trebuie să se bazeze tot pe metodele tradiţionale pentru a acumula cunoştinţele de bază ale fiecărei materii.

 
Reportaj realizat de corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean