Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La poveşti cu Ioan Dumbrăvescu, un cabanier de weekend

Ioan Dumbrăvescu se ocupă de cabana Cheia, în masivul Buila-Vânturariţa, din Munţii Căpăţânii. Se prezintă drept cabanier de weekend. S-a făcut foarte repede îndrăgit printre cei ce intră în cel mai mic parc naţional din ţară, prin ospitalitatea şi grija pe care o arată celor care îi trec pragul.

Toţi sunt bine primiţi. Cu o condiţie: să iubească natura şi s-o respecte.

"Ştiam de acest loc de mic copil. După anii '90 cabana a fost refăcută complet de un grup de iubitori de munte. A fost echipată cu paturi noi şi după doar câţiva ani nu mai era nimic. Au reuşit să pună tot pe foc."

Îşi mai aminteşte şi de perioada în care fiecare cort avea câte o vatră de foc în faţă. Se mai luptă şi acum cu cei tentaţi să facă focul cu panoul "Nu aprindeţi focul".

O face însă într-un mod din care fiecare are ceva de învăţat. Cu mult umor. Teoria: dacă n-am putea să dăm informaţii, de ce mai suntem pe aici?

La întrebarea în cât timp ajung eu pe vârf răspunde. "Păi să vedem. Dacă mergi cu spatele ajungi în două zile, dacă mergi pe traseu în patru ore, iar dacă mergi pe lângă traseu nu mai ajungi."

A fost prima dată pe munte la 14-15 ani, în Munţii Lotrului. A plecat pe ascuns de acasă şi nu a fost cea mai reuşită experienţă.

Iubeşte să mearga iarna în special şi îşi face necontenit planuri de noi ieşiri.

În bucătăria cabanei şi-a făcut timp pentru a răspunde la câteva întrebări - despre munte, despre oamenii care merg pe munte şi despre locurile speciale din zonă.

 
Ioan Dumbrăvescu, intervievat de Andreea Orosz