Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se va alege de “micul” zgârie nori din Micul Paris?

Viitorul Palatului Telefoanelor este incert. Clădirea de pe Calea Victoriei este scoasă la vânzare cu un preţ de pornire de 10,7 milioane de euro. Istoricul Adrian Majuru vorbește la RFI despre istoria primului zgârie nori al Bucureștilor.

A fost ridicat în anii 30 la comanda Societății de Telefonie si Telegraf, cu puternic capital american. Proiectul a fost unul controversat. Mulți au considerat că un colos de 52 metri, cu structura de otel, este nepotrivit  pe Calea Victoriei. Alții, iubitorii de progres, au considerat că un oraș precum Bucureștiul, capitala cosmopolită a României Mari, trebuia să pornească pe un nou drum. Așa a apărut Palatul Telefoanelor – o clădire simbol care a supraviețuit bombardamentelor naziste și tuturor seismelor" explică istoricul Adrian Majuru.

Oare ce îi rezervă viitorul? Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, nu a precizat, deocamdată, daca statul român intenționează să achiziționeze clădirea. “Dacă vom fi în măsură să spunem că vrem să cumpărăm Palatul Telefoanelor, atunci vom intra în negociere directă şi îl vom achiziţiona", a spus Cotovelea.

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anunţat, miercuri, că a scos la licitaţie Palatul Telefoanelor din Bucureşti şi alte două proprietăţi din apropiere la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare. Activele imobiliare vor fi vândute la pachet.

Istoricul Adrian Majuru despre istoria Palatului Telefoanelor