Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Fiscal : rectificarea, un pas înapoi în defavoarea unei planificări strategice a investiţiilor

Consiliul Fiscal, organism însărcinat de finanţatorii externi cu supravegherea politicilor fiscale şi bugetare ale guvernului, regretă că rectificarea bugetară dă la o parte proiecte mari la nivel naţional în favoarea unora mici, la nivel local, în plină campanie electorală.

La microfonul RFI, preşedintele Consiliului, Ionuţ Dumitru, spune că e « meteahna » tuturor guvernelor să gândească pe termen scurt, în interes electoral, în loc să aibă o viziune pe termen lung asupra investiţiilor.

Guvernul a aprobat marţi ordonanţa privind a doua rectificare bugetară pe acest an. Premierul Victor Ponta susţine că banii ar proveni din fondurile rezultate din aplicarea noii legi a insolvenței care combate evaziunea fiscală, prin reducerea și simplifiarea sistemului de taxe și impozite, prin reforma ANAF dar şi după reducerea Contribuţiilor la Asigurările Sociale. Şeful guvernului spune că rectificarea va asigura toate nevoie statului, salarii şi pensii.

În urma rectificării în schimb s-au tăiat şi aproape 4 miliarde de lei de la cofinanţările guvernamentale pentru proiecte europene. Parte din bani au mers la schimb către autorităţile locale. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că acordă rectificării mai multe bile negre. « Din păcate în momentul de faţă se pare că facem un pas înapoi. Adică luam bani de la proiecte cofinanţate, proiecte de infrastructură, care erau prioritare, asta pentru că nu suntem în stare să cheltuim aceşti bani. În schimb, îi alocăm la autorităţile locale care vor deschide alte proiecte mici la nivel local, fără îndoială unele dintre ele vor fi utile comunităţilor respective dar unele nu vor fi atât de utile...Din păcate asta este o meteahnă în România. De 20 de ani şi mai mult toate guvernele au o gândire pe termen scurt, evident influenţată de ciclul electoral. Deşi s-au făcut câţiva paşi în direcţia planificării strategice,  se pare că  tentaţia este de a reveni cumva la vechile metehne », spune Ionuţ Dumitru.