Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanț sumbru în Ucraina după o lună de “armistițiu”

Duminică, 5 octombrie, s-a împlinit o lună de când este în vigoare acordul de încetare a focului dintre separatiștii proruși și forțele guvernamentale din Ucraina. Bilanțul celor uciși sau răniți în conflict s-a agravat. 

3.600 de oameni au murit și peste 8.500 au fost răniți până acum în conflict, potrivit estimărilor ONU. Martori oculari afirmă că numărul morților depășește 4.000. De altfel, în ultima vreme au fost descoperite mai multe gropi comune pline de cadavre.

Locuitorii din Donețk și Lugansk trăiesc de pe o zi pe alta, cu frica în sân, pentru că simt că nu îi mai apără nimeni și nimic. Nici măcar legea! Oamenilor din estul țării le lipsesc în primul rând medicamentele, dar și alimente și haine groase de iarnă. Un convoi german cu materiale de construcţii, haine de iarnă, paturi, instalaţii de încălzire şi truse de igienă în valoare de 10 milioane de euro urmează să sosească la Harkov pe 14 octombrie.

În paralel, politicienii își fac campanie electorală pentru alegerile parlamentare de la 26 octombrie. Pentru cele 450 de fotolii ale Radei din Kiev concurează 29 de partide însă doar 6 au șanse să intre în Parlament.

Despre toate acestea vorbește la RFI jurnalistul Marin Gherman, de la redacția în limba română a Radio Ucraina Internațional.
 

 
Jurnalistul Marin Gherman, de la Radio Ucraina Internațional, intervievat de Magda Prelipceanu