Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Privatizarea CFR Marfă a eşuat

Privatizarea CFR Marfă a eşuat. Compania controlată de Gruia Stoica - Grup Feroviar Român – nu a plătit întreaga sumă pentru a achiziţiona pachetul de 51 la sută din acţiuni.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro. Până în prezent, GFR plătise o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro, reprezentând 10% din valoarea tranzacţiei.

Analistul economic, George Vulcănescu, a comentat în emisiunea 40 de minute de ce nu s-au înţeles omul de afaceri şi reprezentanţii comisiei de privatizare.

UPDATE 22:00: Comisia de privatizare a comunicat Grup Feroviar Român că privatizarea nu poate fi încheiată pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei, potrivit GFR.

UPDATE 2: Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român, a declarat că va participa la un nouă încercare de privatizare a CFR Marfă dacă procesul va fi reluat, după ce transferul pachetului majoritar de acţiuni a eşuat pentru că nu au fost îndeplinite toate condiţiile solicitate.

UPDATE3: Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat luni seara că Grup Feroviar Român (GFR) ar fi putut plăti pentru acţiunile CFR Marfă, că ministerul a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate şi că procesul de privatizare va fi reluat.

Analistul economic George Vulcănescu