Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce pierde turismul românesc în fața celui bulgăresc?

litoral_bulgaria.jpg

De ce pierde turismul românesc în fața celui bulgăresc?

Pentru Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului și președinte al Federației Patronatelor din Turism și Servicii, răspunsul este foarte simplu.

“Nu poți să fii competitiv dacă ai taxe mari”, spune la RFI Dan Matei Agathon. El face o paralelă între România și Bulgaria. Cifrele vorbesc de la sine.

TVA general: Bulgaria 20% spre deosebire de România 24%.

TVA în turism: Bulgaria 7% - România 9%.

Impozitul pe profit și dividende: Bulgaria 10% - România 16%.

CAS: Bulgaria 30% - România 44%.

Iată cum hotelierii din România pleacă, din start, cu un deficit puternic față de bulgari. Contează și numărul de turiști și gradul de atractivitate al României ca destinație turistică, mai spune Dan Matei Agathon.

Discuția se poartă în contextul în care taxa hotelieră ar putea creşte cu 20% pentru că se intenționează și impozitarea micul dejun inclus în oferte, spun hotelierii. Ministerul Finanţelor a răspuns, la solicitarea MEDIAFAX, că încă analizează modul de calcul al taxei hoteliere în cazul serviciilor de cazare care au incluse şi micul dejun. "Efectele ar fi o creștere directă a tarifelor ceea ce înseamnă o scădere a numărului de turiști și pierderi în industria hotelieră", explică președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii, Dan Matei Agathon (audio).

 
Dan Matei Agathon, fost ministrDan Matei Agathon, președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii