Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: Măsurile anunţate de Guvern, pompieristice

bani.jpg

Analist: Măsurile anunţate de Guvern, pompieristice

Salariul minim va creşte la 850 lei de la 1 ianuarie, urmând să ajungă la 900 lei de la 1 iulie. Nu va fi o creștere egală, ci țintită pe anumite categorii, cum ar fi medicii rezidenți și profesorii debutanți, a anunţat premierul Victor Ponta la finalul negocierilor cu FMI.

Tot premierul a anunţat indexarea pensiilor şi introducerea unei noi accize de 0,07 euro la litru de carburant. Sunt nişte măsuri pompieristice, explică la RFI analistul Răzvan Orăşanu.

Premierul a mai anunţat că nivelul contribuţiilor de asigurări sociale va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri.  Accizele vor fi indexate de a 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb.

Guvernul va creşte cu 25% redevenţele pentru resursele naturale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, iar bugetul pe anul viitor va fi construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%, indicatori conveniţi cu FMI şi Comisia Europeană.