Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Taxa pe paragină - idee bună, greu de aplicat

paragina.jpg

casa Miclescu, Bucuresti

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, vrea să introducă o "taxă pe paragină" pentru clădirile din oraș aflate în stare avansată de degradare și pentru terenurile invadate de vegetație, sperând ca astfel proprietarii să își îngrijească imobilele și terenurile. Sunt multe imobile și terenuri lăsate de izbeliște nu doar în Timișoara, ci și în București, Oradea, în toată țara…

Evident că ar fi utilă o astfel de taxă, spune la RFI președintele Asociației ProDoMo, Roxana Wring.  Ideea este bună, dar drumul până la aplicarea ei este pavat cu multe obstacole. În primul rând, lipsește voința decidenților politici, explică președintele Asociației ProDoMo. Apoi, ar fi nevoie de modificarea Codului Fiscal. Or, nu se grăbește nimeni să facă acest lucru.

E nevoie de o abordare mai inteligentă la nivel național, o abordare holistică, în care toate elementele acestei probleme sunt luate în considerare.

Nimeni nu ține o evidență strict a clădirilor aflate în stare avansată de degradare.

Ideea nu este nouă. Primarul Oradei vorbea despre o taxă pe părăseală. La Bruxelles a fost aplicată cu success o taxă asemănătoare (sub forma unui impozit pe proprietate), în anii 90, tocmai pentru a opri abandonul. Soluții se găsesc, dar nu la îndemâna societății civile, mai spune la RFI președintele Asociației ProDoMo, Roxana Wring (audio).
 

Președintele Asociației ProDoMo, Roxana Wring, intervievată de Magda Prelipceanu