Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scrisoare deschisă pentru a salva cinematografia

tudor-giurgiu.jpg

Regizorul Tudor Giurgiu

Personalităţi importante ale cinematografiei româneşti - regizori, actori, scenarişti, producători, directori de festivaluri, critici de film – atrag atenţia asupra a două prevederi din proiectul Legii descentralizării care, în opinia lor, ar duce în colaps industria cinematografică.

Proiectul descentralizării gândite de vicepremierul Liviu Dragnea stabileşte ca o cotă-parte de 50% din veniturile la Fondul Cinematografic să treacă în administrarea consiliilor şi primăriilor locale, cu scopul întreţinerii, reabilitării sau construirii de noi cinematografe.

Cineaştii susţin că această măsură va afecta drastic finanţarea producţiei de film, în condiţiile în care România este singura ţară din Europa care nu acordă nici un ban de la buget pentru sprijinirea ei.

O a doua măsură, care va afecta distribuţia şi exploatarea filmelor în România, este de a trece toate sălile de cinema din reţeaua RADEF în grija administraţiilor locale. După transferul iniţial a 107 de cinematografe în administrare locală, în prezent doar trei şi-au păstrat destinaţia.

Cineaştii au adresat în acest sens o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea.

Acum e momentul ca premierul Ponta să îşi demonstreze susţinerea pentru industria cinematografia românească spune la RFI regizorul Tudor Giurgiu.

 
Regizorul Tudor Giurgiu despre efectele descentralizării asupra cinematografiei româneşti