Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul disidentului Gheorghe Ursu din nou la un parchet civil, după ani de blocaj

gheorghe_ursu.jpg

Sursa foto : Fundatia Gheorghe Ursu

Fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, este de zece zile în greva foamei, formă extremă de protest şi singura opţiune în opinia sa pentru a-l aduce în faţa justiţiei pe ultimul vinovat de moartea tatălui său, fostul securist şi torţionar care a orchestrat ancheta şi uciderea inginerului Ursu.

21 septembrie 1885 : inginerul, scriitorul şi disidentul anticomunist Gheorghe Ursu e arestat de autorităţile comuniste după denunţul unei colege care i-a subtilizat şi predat securităţii jurnalul...Motivul : deținea valută, crimă şi pretext pe acea vreme. Plasat în aceeași celulă cu „recidiviștii violenți” Marian Cliță și Gheorghe Radu, Gheorghe Ursu a fost zilnic scos din celulă și „interogat”, prin „metode specifice”, de către Securitate până pe 17 noiembrie când a decedat. Cauza oficială a morții : „peritonita”, cauza reală relevată şi de probele apărute după revoluţie : bătăile şi tortura. În 2003, foștii colonei de miliție, Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu. Marian Pârvulescu, « securistul » care de fapt a orchestrat ancheta şi asasinatul politic, a scăpat însă şi acesta e şi motivul pentru care fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei, e azi în grevă. Până acum, dosarul privindu-l pePârvulescu a stat la Parchetul Militar care l-a îngropat. Acum doua zile, sub presiunea protestului lui Andrei Ursu şi a societăţii civile, procurorul general a mutat la Parchetul General dosarul, a adunat probele şi lansează o nouă anchetă. Andrei Ursu speră că în al 12-lea ceas procurorii vor declanşa urmărirea penală, singura condiţie pentru ieşirea sa din greva foamei.

În sprijinul lui Andrei Ursu au sărit mai multe organizaţii neguvernamentale între care şi Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Centrul Român pentru Politici Europene sau Expert Forum, dar şi numeroase personalităţi ale vieţii publice, între care Ana Blandiana, Andrei Oişteanu, Norman Manea, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu sau Vladimir Tismăneanu, preşedintele fostei comisii prezidenţiale care a elaborat în 2006 raportul pe baza căruia în România s-a condamnat oficial comunismul...De atunci însă unele lucruri au rămas neschimbate şi crimele au fost condamnate doar pe hârtie, spune Andrei Ursu, care adaugă la microfonul RFI că dosarul tatălui său e « hârtia de turnesol ».

În fine, greva foamei pentru fiul disidentului Gheorghe Ursu a coincis cu o campanie electorală având pe fundal scandaluri legate de agenţi sub acoperire, spioni, fosta şi actuala securitate. Andrei Ursu spune că singura aşteptare pe care o are de la politicieni este să lase justiţia cu adevărat liberă pentru a face un real proces al comunismului.