Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Felicia Enache: Pentru mine muntele este frumos sub orice formă

Felicia Enache este maestru emerit al sportului în alpinism şi  preşedintele Asociaţiei Ghizilor din România. A debutat la Clubul Politehnica Timişoara, secţia alpinism pentru ca ulterior să se stabilească la Braşov, unde a activat în cadrul Clubului Universitatea Braşov.

Şi-a îndeplinit visul: şi anume să ajungă pe un vârf de peste 8000 de metri. A reuşit performanţa în 2011, la 55 de ani, când a atins fără oxigen suplimentar vârful Cho oyu, din Himalaya (8200 metri).

Apropiaţi de suflet îi rămân însă Munţii Bucegi. Chiar dacă sunt consideraţi "bulevardul Carpaţilor, au atâtea colţuri minunate, " povesteşte la RFI Felicia Enache.

"În alpinism e important să înveţi din experienţa altora, nu din a ta," mai spune sportiva.

De ce au nevoie ghizii montani de o pregătire specială? Pentru că au responsabilităţi mari. Nu e ca şi cum ai plimba oamenii prin oraş.

Noi formăm oameni care dispun de viata altora si prin urmare aceşti oameni trebui responsabilizaţi cumva în privinţa asta.

Nu poţi lăsa un ghid cu probleme psihice, explică ea. "Piaţa asta a ghizilor nu e o piaţă adevărată" mai spune Felicia Enache.

De ce? Aflaţi din interviul de mai jos.

 
Felicia Enache intervievată de Andreea Orosz