Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce se scumpesc gazele de mâine?

scumpire_gaze.jpg

Preţurile gazelor naturale pentru populaţie vor creşte, din data de 10 ianuarie, cu circa 8,3%, urmând ca impactul anual asupra facturii să fie de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum.

Gazele naturale pentru populație se scumpesc de miercuri, 10 ianuarie 2018. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei le-a aprobat furnizorilor o majorare cu peste 8%. Asta înseamnă că factura lunară va fi mai mare cu aproape 5 lei/lună la un consum mediu. Din nou, cei mai afectați de scumpire vor fi posesorii de centrale de apartament.

Expertul Ionuț Purica explică la RFI că „temperaturile mari din această iarnă au condus la un consum de gaze mai scăzut decât anticipau producătorii de gaze - și pentru că aceștia nu au înregistrat veniturile scontate – au adresat ANRE cererea de majorare a tarifelor, cerere care a fost aprobată rapid”.

Pe de altă parte, „cu trei surse de producție de gaz - import, Romgaz și OMV – nu putem vorbi de o piață efectiv concurențială”, mai spune expertul.

Ionuț Purica atrage atenția asupra faptului că „Romgaz este o companie de stat, cu profituri substanțiale, și e de gândit cît de mult și care este politica statului în raport cu consumatorii casnici”.

„Va trebui reinventat rolul Guvernului în piața de gaz pentru protecția consumatorilor individuali” conchide expertul Ionuț Purica (AUDIO).

Ascultă interviul integral cu expertul Ionuț Purica