Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Răspunsul medicilor de familie la propunerile CNAS: E doar primul pas și până departe mai e mult

sandra_alexiu_proteste_medici_familie.jpg

Medicul Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Națională de Medicina Familiei, spune că propunerile de debirocratizare avansate de CNAS reprezuintă un pas înainte spre deblocarea conflictului, dar că nu este suficient:
Image source: 
Facebook/Sandra Alexiu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate propune câteva măsuri de debirocratizare pentru deblocarea crizei medicilor de familie. Reprezentanții SNMF răspund temperat.

Vor fi revizuite criteriile de acordare a sporurilor pentru condițiile de activitate ale cabinetelor de medicină primară; perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-și forma lista de pacienți va fi extinsă de la șase luni la un an; De asemenea, medicii nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienților care declară în scris că din motive de conștiință sau religioase nu doresc ca aceste informații să fie stocate. Ministrul Sănătății Florian Bodog spune că propunerile CNAS vor face obiectul unei ordonanțe de urgență a Guvernului care va fi aprobată până la finalul acestei luni.

Medicul Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Națională de Medicina Familiei, spune că este un pas înainte spre deblocarea conflictului, dar că nu este suficient.

"Propunerile CNAS sunt o parte consistentă a ceea ce am discutat deja, pentru că noi am făcut numeroase propuneri legate de debirocratizare, acestaera unul dintre punctele esențiale ale protestului nostru. E adevărat că au preluat o mare parte din ceea ce am spus noi că este nevoie pentru a fluidiza activitatea noastră și a permite un act medical de calitate pentru pacienți. Sunt mai degrabă propuneri care țin de accesibilitatea pacienților, deci facilitează accesul pacienților în sistem și îi ușurează acestuia munca printre hârtiile și problemele birocratice pe care le întâlnește, dar nu sunt toate (problemele ridicate de medici – n.red.) și nu sunt decât în stadiul de propuneri. Nu există un document concret, care să dea termene de soluționare, care să enumere legile care trebuie schimbate, pentru că noi nu funcționăm doar după Hotărârea de Guvern, care înseamnă contract-cadru. În spatele acestei HG stau o mulțime de alte legi, ordine, hotărâri, care sunt toate interconectate și care trebuie modificate. Pentru noi este un pas înainte și este important. Aș putea spune că e deja o chestiune istorică faptul că se ține cont, în sfârșit, de ceea ce solicităm, dar este doar  primul pas și până departe mai e mult", declară la RFI medicul Sandra Alexiu.

Dacă propunerile CNAS vor fi puse în aplicare în forma transmisă miercuri, 10 ianuarie, rețetele și biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul României.

Ascultă: Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Națională de Medicina Familiei