Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


V. Dîncu: Tudose a plecat pentru că nu a reușit să mulțumească partidul

vasile_dincu.jpg

Vasile Dîncu
Image source: 
arhivă MDRAP

De stabilitatea PSD depinde stabilitatea țării, declară la RFI sociologul Vasile Dîncu, fost senator PSD în anii 2000 și fost ministru al administrației și dezvoltării regionale în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, după ce Partidul Social Democrat și-a dat jos luni, 15 ianuarie, al doilea prim-ministru în decurs de un an. „Este clar că explicațiile pe care partidele le dau în spațiul public nu pot fi luate de bune”, mai spune sociologul. În opinia sa, Mihai Tudose a fost îndepărtat din funcție pentru că nu a reușit să mulțumească partidul (AUDIO).

Liviu Dragnea a câștigat confruntarea cu Mihai Tudose. Deocamdată, liderul PSD este câștigător, dar rămâne de văzut dacă va fi câștigător pe termen lung, deoarece crize periodice și dese,  precum cele de la PSD, afectează nu doar principalul partid de guvernământ ci și țara, consideră Vasile Dîncu, fost strateg PSD.

„Sunt mai multe lucruri care l-au făcut pe Mihai Tudose să plece. În primul rând a fost comunicarea cu cel care l-a propus , adică cu președintele Partidului Social Democrat . În al doilea rând a fost el nemulțumit de echipa guvernamentală și probabil că a vrut să forțeze o schimbare masivă a unor posturi în echipa guvernamentală. Sigur că un premier are nevoie să își facă echipa, până la urmă el răspunde, dar, pe de altă parte, trebuie să găsească o soluție pentru a negocia cu cei din partid, care ar putea să facă un organism colectiv de control al guvernului”.

Cât despre evaluările care au arătat că Executivul a respectat și implementat măsuri cuprinse în programul de guvernare (s-au majorat salarii și pensii după ce România a înregistrat, în 201,7 o creștere economică record), Vasile Dîncu recunoaște că există cifre macroeconomice care au fost îndeplinite, dar „dacă am avea o Opoziție  serioasă am vedea și în spațiul public mesaje care pot să arate că nu au fost chiar succesele prevăzute”.

Rugat să anticipeze ce va face președintele Iohannis atunci  când liderii social-democrați se vor prezenta la Palatul Cotroceni cu a treia propunere de premier desemnat la un an de la câștigarea alegerilor, Vasile Dîncu crede că șeful statului le va mai da social democraților o șansă să guverneze.

„Dacă PSD-ul se  va duce cu o dovadă a majorității pe care încă o are în Parlament și cu un politician care este cât de cât rezonabil, eu cred că președintele îi va mai da o șansă PSD-ului  - cu siguranță, ultima! – de a reveni pe șine”,  declară la RFI sociologul Vasile Dîncu, fost senator PSD în anii 2000 și fost ministru al administrației și dezvoltării regionale în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș (AUDIO).

 

Ascultă: Vasile Dîncu despre criza din psd și războiul câștigat de Liviu Dragnea