Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pantazi: Iohannis a ratat ocazia de a le scoate pe nas psd-iștilor comportamentul lor politic din ultimul an

cristi-pantazi.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Image source: 
hotnews.ro

Președintele Klaus Iohannis  a dezamăgit multă lume prin graba cu care a desemnat-o ca premier pe Viorica Dăncilă. O spune la RFI  jurnalistul Cristian Pantazi, după ce peste 1500 de internauți și-au luat like-urile înapoi de pe pagina de socializare a șefului statului. Pantazi critică anunțul sec al președintelui și spune că Iohannis ar fi putut să nu o desemneze premier pe Viorica Dăncilă, dar că toate celelalte opțiuni erau nerealiste.

Cristian Pantazi: Președintele putea să ceară o altă nominalizare din partea PSD, putea să numească unul din candidații propuși de Traian Băsescu în cadrul consultărilor, putea să forțeze creearea unei alte majorități în Parlament, dar cred că niciuna dintre ele nu era realistă.

Reporter: De ce credeți că a ales să o accepte  pe această doamnă „decentă, agreabilă și foarte competentă”, așa cum o caracterizează liderul PSD liviu Dragnea pe Viorica Dăncilă și nu a cerut o altă propunere, având în vedere toate informațiile care au curs, ieri, în presa națională, despre Viorica Dăncilă?

Cristian Pantazi: Au fost mai multe motive. Primul, și cel mai evident, pe care președintele l-a și invocat, a fost aritmetica parlamentară. E greu de crezut că se poate alcături o altă majoritate în afara coaliției PSD-ALDE. Al doilea motiv, numele alternativ pe care l-ar fi putu cere. Au existat informații că PSD - coaliția PSD-ALDE, mai exact – ar fi fost deja pregătită cu numele lui Carmen Dan pentru postul de premier. Un refuz în acest caz ar fi fost și mai greu de justificat din partea președintelui pentru că doamna Carmen Dan a fost deja acceptată de domnia sa în guvernul precedent. Sigur că ar fi putut să vină cu un nume de premier din tabăra adversă lui Dragnea din partid, dar foarte probabil în momentul acela risca declanșarea procedurilor de suspendare.

Reporter: Cu alte cuvinte, președintele Iohannis a ales răul cel mai mic...

Cristian Pantazi: Așa pare la momentul ăsta. Știu că e extrem de greu de acceptat de o mare parte a publicului anti-PSD. Pe de altă parte, nu vreau să scuz comportamentul public și comunicarea lui Klaus Iohannis pentru că, de fapt, acest tip de comunicare a enervat cel mai tare publicul său, anti-PSD. Mă refer la faptul că a grăbit foarte mult anunțul desemnării Vioricăi Dăncilă ca premier. A dat senzația că nu a căutat alternativă. A ieșit la jumătate de oră, sau o oră, după încheierea consultărilor și a anunțat că acceptă propunerea PSD, și-anume pe Viorica Dăncilă. În mod evident toată lumea și-a pus întrebarea legitimă: de unde această grabă? S-a dus Liviu Dragnea la cu mutarea în plic și el a a acepptat-o fără niciun comentariu? Al doilea  lucru pe care, din punctul meu de vedere, l-a făcut greșit președintele Iohannis: discursul extrem de scurt, de sec, de acceptare a nominalizării în care a evitat orice culpabilizare a PSD pentru situația în care social-democrații au adus România. A ratat astfel ocazia de a le scoate pe nas celor din PSD comporrtamentul lor politic din ultimul an. Asta a durut! I-a durut pe foarte mulți dintre alegătorii săi.

Ascultă: Cristian Pantazi, redactor șef Hotnews.ro, despre desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier și noile erori comise de președintelui Iohannis
2862