Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Vancu: Oamenii din stradă fac imagine pozitivă României. Vom merge la Parlamentul European

radu_vancu.jpg

Poetul Radu Vancu este conferențiar la Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu și membu al comunității #vavedemdinSibiu.
Sursa imaginii: 
Facebook/Radu Vancu

„Oamenii din stradă fac imagine pozitivă României”. O spune, la RFI,  poetul Radu Vancu, membu al comunității #văvedemdinSibiu. Supărat pe declarația senatorului PSD Ecaterina Andronescu, care a spus că protestele de stradă prejudiciază imaginea externă a României, pentru că pot da impresia de țară neguvernabilă, Radu Vancu răspunde sec: vina o poartă PSD.

Poetul Radu Vancu este conferențiar la Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu și membu al comunității #văvedemdinSibiu.Radu Vancu: Ne-au văzut, cred, două categorii de public. Una este cea a oamenilor care au ieșit în stradă , oamenii solidari în reacția în fața acestui abuz revoltător împotriva justiției. Și cred că numărul mare de participanți la protest a arătat că ne-am văzut unii pe alții, am simțit că suntem o comunitate solidară și că, în România, nervul acesta epic și reactiv împotriva abuzului este încă funcțional și intact. În ce privește a doua categorie de public, aceasta este a politicienilor, cărora le cerem să ne vadă să ne asculte și să oprească acest asalt, acest război, împotriva justiției pe care ei l-au dorit anul trecut un blitzkrieg - și iată! - România dovedește că are resursele pentru a le transforma într-un război de lungă durată, pe care n-am nicio îndoială că societatea civilă, România reală îl va câștiga și că vom opri până la urmă aceste legi mizerabile.

Reporter: Cum? Aceasta este marea întrebare. Pentru că pare că, în ciuda numărului mare de demonstranți, coaliția de guvernare vă ignoră

Radu Vancu: Eu sunt sigur că asta e senzația pe care ei încearcă să o dea, senzația că într-adevăr ne ignoră și că nu contează protestele. Pentru simplul fapt că nu au  reușit la 1 februarie 2017 să aibă aceste legi împotriva justiției, să le aibă funcționale și în vigoare, a trecut un an în care s-au străduit din răsputeri să le treacă, prin diverse tertipuri, arată că deși au aproape toată puterea în mână, paradoxal, sunt cumva neputincioși sub acest aspect și asta îi face, pe de o parte, să fie atât de perseverenți, atât de obstinați, în a trece legile și, pe de altă parte, atât de exasperați în faptul că această societate civilă – care, de fapt nu are o putere reală, nu? – reușește să-i oprească. E puterea celor fără de putere, cum îi numea Vaclav Havel cândva. Eu sunt sigur că (asaltul PSD asupra justiției – n.red.)  se va opri  și la presiunea noastră, și la presiunea opiniei publice internaționale, fie a presei, fie a instituțiilor europene sau americane, și, de asemenea, sunt sigur că CCR nu poate lăsa să treacă niște legi care distrug statul de drept. Oricât de politizată a fost Curtea Constituțională în ultimii ani nu a lăsat să treacă legi care efectiv destrămau țesătura juridică a statului de drept. Nici în 2013, când s-a încercat acea marți neagră, în decembrie, nu a lăsat să treacă legea superimunității parlamentarilor și era la fel de politizată ca acum . Așadar mă aștept ca CCR, chiar dacă va lăsa să treacă unele părți mai favorabile aleșilor publici și parlamentarilor, nu va lăsa să treacă acele legi înfiorătoare care pur și simplu anihilează statul de drept în România  și care abrogă părți întregi din Codul Penal și Capitolul 2 din Constituție, referitor la drepturile și libertățile fundamentale.

Reporter: Un lider de frunte al PSD, doamna Ecaterina Andronescu, a declarat sâmbătă seară, la Digi 24, că protestele de stradă prejudiciază imaginea externă a României, că pot da impresia de țară neguvernabilă. Simțiți nevoia să îi răspundeți?

Radu Vancu: Firește! Îi răspund cu revoltă și cu indignare! Pe de o parte, e limpede că dacă cineva face România neguvernabilă este chiar coaliția de guvernământ. Să respingă doi prim-miniștri într-un singur an, fără să aibă explicații logice și raționale și credibile pentru aceste schimbări, ei sunt cei care nu sunt în stare să guverneze România, deși au primit de la electorat un vot pentru aceasta, pe baza unui program de guvernare. Dacă există cineva care face imagine pozitivă României aceștia sunt tocmai oamenii din stradă. În ultimul an, „strada” a ținut capul de afiș al principalelor publicații din lumea asta. Au fost articole entuziasmate despre această mobilizare civică din România, de această atitudine pro-europeană a unei țări de la periferia Europei, care își arată solidaritatea cu  Europe și voința de a rămâne europeană exact atunci când Europa pare mai amenințată, după Brexit, după recrudescența naționalismelor în Europa, după ce Europa părea pe punctul să implodeze (să se destrame), iată că o țară își dovedește stâlpul european. Euronews nu numai că a transmis în direct protestele din România , de sâmbătă seară, dar pe pagina de internet a Euronews articolul a rămas prima știre o zi întreagă! Ceea ce spune doamna Andronescu este și o minciună și o obrăznicie, pentru că tu, ca partid de guvernământ, faci România neguvernabilă și îi faci o imagine îngrozitoare. Nu din cauza „străzii” premierul japonez Shinzo Abe a trecut prin acea umilință, ci din cauza partidului de guvernământ.

Reporter: Ce urmează? Sunt noi proteste pe agendă?

Radu Vancu: Sigur că da. Vom continua protestele, agorele, flashmob-urile, vom folosi tot ceea ce putem pentru a atrage atenția că aceste legi sunt inacceptabile...Vom merge peste câteva zile la Bruxelles. 5 dintre noi, din comunitatea #vavedem, vor merge la Parlamentul European, unde este o expoziție despre protestele din România și vom avea o agora în fața Parlamentului din Bruxelles despre ceea ce se întâmplă în România.