Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


D. Dungaciu, la RFI: Putin își joacă poziționarea istorică în acest ultim mandat de președinte

dan_dungaciu.jpg

Dan Dungaciu este director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române și președintele Fundației Mării Negre din România
Image source: 
fumn.eu

Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia cu peste 76% dintre voturi. Preşedinţii din Serbia, China, Cuba şi Venezuela s-au grăbit să îl felicite pentru acest rezultat. Liderul de la Kremlin a spus aseară în fața susținătorilor că victoria sa este un semn de „încredere” şi „speranţă” din partea ruşilor și a dat asigurări că va munci „la fel de dur, tot atât de responsabil şi  de eficient” în continuare. Putin va rămâne la Kremlin până în 2024.

Analistul Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, vorbește despre miza celui de-al patrulea mandat de președinte pentru fostul spion KGB.

„E un mandat extrem de complicat pentru Vladimir Putin pentru că își joacă poziționarea lui istorică, la care ține foarte mult. De aici înainte este foarte interesant de urmărit cum se va încheia acest Război Rece la care asistăm în acest moment...

Dincolo de modul foarte rusesc în care se desfășoară alegerile de fiecare dată, în această poveste nu e vorba numai de Putin, ci de modul în care funcționează puterea  în Federația Rusă. Si, de asemenea, e  foarte important că Federația Rusă își iubește liderii”.

Putin este acceptat de majoritatea rușilor. Dovadă stau cifrele obținute de el la acest scrutin. Analistul Dan Dungaciu amintește în context de putinieni (generația de 18 ani care s-a născut sub Putin și trăiește sub Putin). Cecetările sociologice arată că atitudinile lor față de istoria Federației Ruse și de poziționarea Federației Ruse în lume sunt aproape conservatoare. Dar, după cum punctează Dungaciu, Putin e votat de toate categoriile de vârstă. Și chiar dacă este o diferență importantă între orașele de peste 1 milion de locuitori care nu votează cu Putin și orașele sub 1 milion de locuitori care votează majoritar Putin, diferența nu este suficient de consistentă în așa fel încât să fie decisivă la nivel de rezultat final.

„În acest moment ne aflăm în buza unei confruntări între Occident și Federația Rusă. Cred că situația este tensionată și foarte multe dintre reacțiile pe care rușii le au, aproape isterice față de Occident și de America, sunt cauzate de această atitudine tot mai severă pe care în primul rând Statele Unite și-o asumă în acest moment. Rușii știu că pot eventual da lovituri punctuale – unele chiar de succes – apropo de America, dar nu pot intra într-o confruntare pe termen lung cu SUA, pentru că pierd. Asta e atmosfera acum în Federația Rusă: o disperare să fii primit la masa mare de negociere, să fii încă o dată URSS. Rusia vrea să stea la masă cu Statele Unite, vrea să redeseneze arhitectonica de securitate globală, care să nu mai fie  bazată pe NATO, OSCE ... ”, explică la RFI Dan Dungaciu (AUDIO).

 
Ascultă interviul integral