Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sindicaliștii întreabă ANP câte penitenciare riscă să se prăbușească

penitenciarul-iasi.jpg

Image source: 
FSANP.ro

Peste 450 de deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi au fost mutați de urgență în alte închisori – la Bacău, Vaslui, Galați, Giurgiu – din cauză că viețile lor erau în pericol. Clădirea în care își ispășeau pedepsele risca să se prăbușească peste ei, și peste gardieni, fiind încadrată în clasa I de risc seismic încă de la începutul anului 2017, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Deși ANP precizează că la Penitenciarul Iaşi sunt programate lucrări de investiţii care vizează şi construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de circa 600 de locuri, sindicaliștii susțin contrariul.

"Săptămâna trecută Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dispus evacuarea urgentă a Corpului A al Penitenciarului Iaşi, acesta fiind clasificat înca de la începutul anului 2017 în Clasa de risc seismic I şi populat cu peste 450 de deţinuţi. Această clădire de detenţie, deşi are un risc ridicat de prăbuşire şi pune astfel în pericol viaţa personalului şi a deţinutilor pe care-i adăposteşte, nu se află pe lista de investiţii şi de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situaţia era cunoscută de către ministrul Toader", a declarat la RFI Sorin Dumitrașcu, președintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (AUDIO).

Sindicalistul avertizează și că situația de la Iași nu este singulară. Din cele 45 de penitenciare existente în România, cel puțin alte 10-15 ar fi în aceeași situație astfel că sute, sau chiar mii de vieți omenești, ar fi în pericol. Administrația Națională a Penitenciarelor ar trebui să facă publice rapoartele de evaluare, mai spune Dumitrașcu.

Conform estimărilor sindicatului, reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aproximativ şapte milioane de euro, iar reconstructia aproximativ 4,5 milioane de euro, după reproiectarea spațiului cu respectarea standardului de 4 mp/deţinut.

"CEDO ne-a cerut să modernizăm penitenciarele, nu să dăm premii la infractori și nu să  dăm tot felul de grațieri mascate" declară Sorin Dumitrașcu.

În plus, deținuții mutați de urgență la penitenciarele de la Bacău, Vaslui, Galați, Giurgiu supra-aglomerează celulele de acolo și vor avea motiv să ceară despăgubiri la CEDO.

"Facem ce facem și creștem aglomerarea penitenciarelor doar pentru că cineva nu a luat măsuri și nu a trecut acest corp de clădire (de la Iași – n.red.) pe lista celor care trebuie reparate", mai afirmă, în interviul de mai jos, președintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor Sorin Dumitrașcu.

Ascultă: Sorin Dumitrașcu, liderul sindicaliștilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor