Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


C. Crăciun, SNSPA: Politica MEN creează vrajbă și diviziune în mediul universitar

claudiu_craciun_0.jpg

Lectorul universitar Claudiu Crăciun, de la SNSPA, acuză MEN că prin politica sa creează vrajbă și diviziune în mediul universitar.
Sursa imaginii: 
Facebook / Claudiu Craciun

Studenții și cadrele didactice  din consorțiul Universitaria speră că Ministerul Educației se va răzgândi în privința locurilor bugetate pentru programele de doctorat şi masterat disponibile în anul universitar viitor. Repartiția preliminară arată că Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din ClujNapoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara pierd aproximativ 1.000 de locuri. Ministrul Valentin Popa a invocat nevoile pieței muncii și domeniile prioritare pentru România, dar argumentele oficialului nu au convins, spune Claudiu Crăciun, lector în cadrul SNSPA.

“Nu știu cât cunoaște domnul ministru nevoile pieței muncii, dar eu l-am asigurat că niciun student de la SNSPA, de la Babeș - Bolyai, de la Universitatea București nu a rămas pe drumuri, cum se spune pe românește... Au cariere în țară și în străinătate foarte frumoase, deci sunt universități cu programe bune, bineînțeles în contextul românesc. Și aici ajungem la principala problemă: nu avem cum să cerem calitate europeană când finanțarea, de decenii, este foarte mică. Subfinanțarea cronică a învățământului universitar aruncă universitățile într-o competiție pentru resurse și supraviețuire”, afirmă Crăciun la RFI.

Potrivit Ministerul Educației, domeniile prioritare de dezvoltare a României sunt bioeconomia, tehnologia informației şi a comunicațiilor, energie, mediu şi schimbări climatice, sănătatea. “Chiar acceptând ideea că acestea sunt prioritățile României nu înțelegem de ce nu se stimulează aceste domenii în paralel cu susținerea programelor și universităților care au dat rezultate și care sunt foarte căutate de studenți. De ce ministerul a ales să producă un fel de joc cu sumă nulă, ca să câștige unii trebuie să piardă ceilalți? Eu nu cred că bugetul României și bugetul ministerului era atât de afectat de crearea a încă 1.000 de granturi masterale și doctorale. Există bani”, mai spune Claudiu Crăciun.

Soluții?Cred că cel mai bine ar fi să restabilească numărul de locuri (alocările istorice) și, eventual din toamnă, să se pornească o dezbatere mai transparentă și mai incluzivă astfel încât anul următor, devreme, să avem o metodologie agreată de toată lumea, niște indicatori agreați, baze de date gata, și pe baza lor să avem niște alocări care iau în considerare și alocările istorice și prioritățile, care se pot schimba de la un ministru la altul”, admite lectorul universitar Claudiu Crăciun (AUDIO).

 
Ascultă: Claudiu Crăciun, lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative