
Ascultă la RFI RO
C. Crăciun, SNSPA: Politica MEN creează vrajbă și diviziune în mediul universitar
claudiu_craciun_0.jpg

“Nu știu cât cunoaște domnul ministru nevoile pieței muncii, dar eu l-am asigurat că niciun student de la SNSPA, de la Babeș - Bolyai, de la Universitatea București nu a rămas pe drumuri, cum se spune pe românește... Au cariere în țară și în străinătate foarte frumoase, deci sunt universități cu programe bune, bineînțeles în contextul românesc. Și aici ajungem la principala problemă: nu avem cum să cerem calitate europeană când finanțarea, de decenii, este foarte mică. Subfinanțarea cronică a învățământului universitar aruncă universitățile într-o competiție pentru resurse și supraviețuire”, afirmă Crăciun la RFI.
Potrivit Ministerul Educației, domeniile prioritare de dezvoltare a României sunt bioeconomia, tehnologia informației şi a comunicațiilor, energie, mediu şi schimbări climatice, sănătatea. “Chiar acceptând ideea că acestea sunt prioritățile României nu înțelegem de ce nu se stimulează aceste domenii în paralel cu susținerea programelor și universităților care au dat rezultate și care sunt foarte căutate de studenți. De ce ministerul a ales să producă un fel de joc cu sumă nulă, ca să câștige unii trebuie să piardă ceilalți? Eu nu cred că bugetul României și bugetul ministerului era atât de afectat de crearea a încă 1.000 de granturi masterale și doctorale. Există bani”, mai spune Claudiu Crăciun.
Soluții? “Cred că cel mai bine ar fi să restabilească numărul de locuri (alocările istorice) și, eventual din toamnă, să se pornească o dezbatere mai transparentă și mai incluzivă astfel încât anul următor, devreme, să avem o metodologie agreată de toată lumea, niște indicatori agreați, baze de date gata, și pe baza lor să avem niște alocări care iau în considerare și alocările istorice și prioritățile, care se pot schimba de la un ministru la altul”, admite lectorul universitar Claudiu Crăciun (AUDIO).