Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: Managerii de spitale, puși în fața unei probleme fără soluție

sanatate.jpg

Image source: 
pixabay.com

Managerilor de spital li s-a dat o problemă fără soluție. O spune la RFI expertul în politici de sănătate publică Sorin Paveliu, după discuțiile de ieri de la Guvern încheiate fără soluții concrete la problemele apărute după aplicarea Legii Salarizarii și a regulamentului de sporuri. Ca urmare a consultărilor cu cei aproximativ 350 de manageri de spitale, premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru (din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene) care va analiza problemele semnalate de manageri şi va propune soluţii de răspuns. Expertul Sorin Paveliu critică măsurile oficialilor.

Sorin Paveliu: Din punctul meu de vedere, poziția guvernanților este limpede. În fond și la urma urmei, este o dovadă de incompetență crasă, de vreme ce dai o lege, după care ceri să se creeze niște grupuri de lucru care să se scoată din apă piatra pe care chiar tu ai aruncat-o. În fapt, această atitudine are drept miză tocmai demisia Ministrului Muncii, nu a Ministrului Sănătății, care poate fi sacrificat oricând. Vina pentru promovarea acestui act normativ aparține Ministerului Muncii și celor care s-au aflat în spatele elaborării actului, fără să țină cont de semnale pe care atât sindicatele, cât și managerii de spitale le-au transmis în mod conștiincios pe calea Ministerului Sănătății. Din păcate, nu se poate crea un grup de lucru cu managerii din spitale. Să vă spun sincer, nici nu este treaba lor. Este o problemă eminamente de legiferare și de finanțare. Ei nu au cum să găsească o soluție la o problemă care nu are soluție. Ca să ne înțeleagă oricine știe un pic de aritmetică, se cere să se respecte același nivel de cheltuieli aplicând o limită de 30% la sporuri, în condițiile în care toate sporurile sunt peste 30%. Nu ai cum să obții o medie de 30% când toate sporurile, indiferent de persoană, depășesc 30%. Practic, li s-a dat o problemă fără soluție, care nu va face decât să agraveze starea de criză și de nemulțumire.

Reporter: Cum credeți că va evolua această criză? Sindicaliștii par hotărâți și rămân pe poziții. Ei recunosc faptul că mulți dintre angajații din sistemul sanitar au primit salarii considerabil mărite, dar sunt și salariați care au pierdut bani, între 100 și 1500 de lei.

Sorin Paveliu: Sincer să vă spun, cred că adevărata problemă nu a fost încă pusă pe masă. Au fost scoase în față aceste persoane care evident sunt văduvite de niște venituri într-un mod total nejustificat, dar ele reprezintă o minoritate. Nemulțumirea cea mare este la dihotomia care s-a făcut între medici și asistente, care au salariile majorate foarte pozitiv, până la nivelul veniturilor corespunzătoare anului 2022 și restul salariaților din spital. Nu poți să ai niște oameni cu venituri impresionante, de mii de euro, și alții care să rămână la nivelul din acest an. Din motive tactice, această problemă nu a fost adusă în spațiul public, dar aceasta este problema de fond. Pe de altă parte, sindicatul are o problemă. Rolul sindicatului este să țină cont de toți membri. Nu își poate abandona personalul TESA, biochimiștii, chimiștii, infirmierele și orice altă persoană care nu are trecut în contractul de muncă asistent medical sau medic.

Reporter: Cum credeți că se uită comunitatea medicală din restul Uniunii Europene la ceea ce se întâmplă în aceste zile în România?

Sorin Paveliu: Sincer să fiu, cred că aceasta nu este o problemă europeană. De principiu, fiecare stat își rezolvă problema asistenței medicale în mod particular, de la țară la țară. Nu există preocupări comune la nivelul comunității europene.

Reporter: Dar dacă va fi grevă generală?

Sorin Paveliu: Greva generală este o formă de protest. Ea nu atinge aproape niciodată interesele pacienților. Și prin lege și moral, trebuie să asiguri îngrijirea oamenilor aflați în suferință. Cred că pe asta și mizează Guvernul, că va fi un marș de protest, va fi o grevă și se va demostra, cu ajutorul televiziunilor, că, de fapt, activitatea funcționează normal și că lucrurile vor trece în plan doi. Or să apară alte știri, iar lucrurile nu vor mai fi de actualitate și se vor așeza. Sincer să fiu, nu cred că se va întâmpla așa. Cred că este o greșeală tactică care pleacă de la o proastă gândire a unei reforme care putea să fie cu efecte extrem de benefice în sănătate. Altfel spus, majorările salariale semnificative, care sunt necesare, puteau să fie ocazia pentru niște remodificări sistemice cu totul și cu totul deosebite, dar pe care acești oameni nu se pricep să le facă. Au zis, „Ce dă bine la populație? Am majorat salariile, nu la toți, pentru că nu am avut bani, doar la medici. O să vă facem și vouă în anii următori.” În realitate, această modificare era cea mai formidabilă ocazie de a face modificări benefice pentru populație și nu numai pentru personalul medical.

Reporter: Credeți, realist, că se va ajunge la căderi de capete, din funcții, de persoane importante după această criză?

Sorin Paveliu: Sunt convins că da, dar nu aceasta este problema. Din punctul meu de vedere, Ministrul Muncii trebuie să plece imediat. Nu va pleca. Are o poziție în partid suficient de susținută încât să nu se întâmple așa ceva. Foarte probabil că vor sacrifica Ministrul Sănătății, care nu are nicio vină în situația asta, decât că a fost obedient. A spus ce i s-a pus în față de către comunicatori sau cei care se ocupă de comunicare și a funcționat ca o rotiță de transmisie de la Ministerul Muncii. Dar nu asta este problema. Problema este că partidul de guvernământ a reușit să scoată în față ceva ce parcă a fost o selecție de antitalent. Ori, țara asta trebuie guvernată. Sper din toată inima ca cei care vor urma să aibă măcar habar încotro vor să ducă această țară și sistemul sanitar, în mod particular.

 

Aproximativ 10% dintre angajații din sănătate au încasat în martie venituri mai mici decât în lunile precedente, cu sume cuprinse între 100 și 1.200 de lei, deși le-au fost promise creșteri. Din acest motiv este anuntață greva generală în sistemul sanitar pe 11 mai.

 
Medicul Sorin Paveliu este expert în politici de sănătatea publică la Societatea Academică din România