Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


I. Fota despre vizita premierului Dăncilă în Israel: Chestiunile care privesc poziția internațională a României trebuie lămurite în România

Iulian Fota.jpg

Iulian Fota, la RFI: Miza numărul unu pentru Iran este scoaterea americanilor din Irak
Iulian Fota, la RFI: Miza numărul unu pentru Iran este scoaterea americanilor din Irak
Sursa imaginii: 
Facebook/Iulian Fota

Orice întâlnire la nivel înalt între reprezentanți ai României și ai statului Israel este binevenită. O spune la RFI fostul consilier prezidențial în probleme de securitate Iulian Fota, în contextul vizitei de 2 zile pe care premierul Dăncilă, împreună cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, o efectuează în Israel.

Agenda vizitei include întrevederi cu omologul israelian, Benjamin Netanyahu, preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, şi cu liderul opoziţiei din Knesset, Isaac Herzog. Această vizită survine în contextul în care Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Reamintim, Klaus Iohannis anunţa că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei. Mai mult, șeful statului a declarat recent că nicio țară UE nu își mută ambasada până nu se decide statutul Ierusalimului.

Iulian Fota: Critica domnului Președinte se referea la o chestiune eminamente internă, la o modalitate defectuoasă de funcționare a statului român. Nu avea nicio legătură cu statul Israel. Statul Israel este un partener extrem de important al României. Este o țară cu care avem un parteneriat strategic. Orice vizită la nivel înalt în Israel este binevenită, mai ales într-un moment atât de dificil și de complex cum este astăzi situația din Orientul Mijlociu și situația internațională, în ansamblu. Privesc vizita ca pe una importantă. Rămâne să vedem ce efecte concrete va avea. Nu avem foarte multe informații despre agenda bilaterală, dar orice întâlnire la nivel înalt între România și Israel este un moment important și o consider ca fiind o vizită binevenită.

Reporter: Credeți că în cursul discuțiilor dintre cei doi premieri, al României și al Israelului, se va aduce în discuție mutarea ambasadei?

Iulian Fota: Nu am informații despre agenda vizitei bilaterale. Nu am ce să comentez pentru că nu știu ce se va discuta în întâlnirea dintre Premierul Netanyahu și Premierul României. Dacă această chestiune se va discuta, rămâne ca Guvernul să ne informeze și pe noi, eventual, să ne dea niște detalii. Pe de altă parte, cred că chestiunile delicate, complicate, care privesc poziția internațională a României, înainte de orice, trebuie lămurite în România, la noi în țară. Dacă noi nu le lămurim aici, poate rezona negativ și asupra relațiilor speciale, fie că vorbim cu Israel, cu Statele Unite sau alte țări extrem de importante pentru România.

Reporter: Asta înseamnă că am avea nevoie de o dezbatere internă, serioasă, pe această temă. Simțiți că măcar există intenții în acest sens?

Iulian Fota: Uneori se spune că orice criză este și o oportunitate. Există expresia „este păcat să irosești o criză”. Dacă tot am avut o criză, mai ales de încredere, în interiorul politicii românești, între cele două instituții extrem de importante, premier și președinte, poate nu ar strica să valorificăm această oportunitate. După părerea mea, dezbaterea publică trebuie să se focalizeze pe politica externă a României în Orientul Mijlociu. Cred că nu putem trata chestiunea mutării ambasadei la Ierusalim și a relațiilor bilaterale româno-israeliene fără ca România să se clarifice asupra politicii sale în Orientul Mijlociu. Este un alt Orient Mijlociu față de cel cu care eram noi obișnuiți acum 40 – 50 de ani. Este o situație diferită, mult mai complexă și mai periculoasă. Cred că în acest moment România are nevoie de o dezbatere publică, în primul rând pe ansamblul politicii sale în Orientul Mijlociu, tocmai pentru a nu pierde din vedere ideea de echilibru, care este în continuare importantă. Avem nevoie să lămurim nu numai relația cu Israelul. În egală măsură avem nevoie să lămurim relațiile noastre cu o serie de alte state din zonă. S-ar putea să ajungem în situația în care să trebuiască să optăm, să fim în posturi de jocuri de sumă zero. Uitați-vă la relația conflictuală dintre Israel și Iran. Este din ce în ce mai complicată, mai periculoasă, deja cu folosirea forței militare. Inevitabil, te obligă se te uiți atent la situație și să te gândești dacă este ceea ce știam și atunci, poziția noastră din trecut este bună sau avem o situație cu totul nouă. Cred că asta este speța pe care o discutăm. Cred că este bine ca România să își formuleze o politică nouă sau să o adapteze pe cea veche la noile condiții geopolitice.

Reporter: Dvs personal credeți că premierul Dăncilă ar putea să își ia angajamente la această vizită în privința politicii externe a României?

Iulian Fota: Fără Președinte, fără consultarea unor instituții importante, inclusiv cele de securitatea națională, fără o discuție serioasă în CSAT ar fi extrem de neserios.