Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele SANITAS: Nu am avut suficiente autocare să aducem toți nemulțumiții la miting

protest_sanitas.jpg

Image source: 
site-ul Federației Sanitas (arhivă)

Aproape 10 mii de sindicalişti participă azi în Piaţa Victoriei la mitingul organizat de federaţia Sanitas. Foarte mulţi dintre ei au plecat de ieri sau din cursul nopţii din mai multe regiuni ale țării, ca să-şi poată spune nemulţumirile în Piaţa Victoriei.

Ei sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor în urma aplicării legii salarizării şi a regulamentului privind sporurile și susţin că deşi unii medici şi asistenţi au venituri mărite, există cel puţin alte şapte categorii de personal din domeniul medical care pierd lunar sume care ajung până la 1500 de lei. Printre aceștia se numără chimiști, biologi, farmaciști, infirmiere, brancardieri.

Protestul va fi urmat de o grevă de avertisment, în 7 mai, şi de una generală, programată pe 11 mai.

Printre principalele revendicări ale federaţiei Sanitas se numără modificarea legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă.

Luni, premierul Viorica Dăncilă, miniştrii Sănătăţii şi Muncii s-au întâlnit cu managerii spitalelor, însă discuţiile s-au încheiat fără a fi găsită vreo soluţie concretă.

Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, recunoaște că este puțin frustrant că mitingul are loc într-o zi în care premierul Dăncilă nici măcar nu este în țară, dar speră că vor fi alți oficiali în Palatul Victoria și că îi vor chema la negocieri (AUDIO).

 
Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas, despre nemulțumirile angajaților din sănătate