Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Profesorul universitar Dan Armeanu: Cred că în acest moment bugetul arată bine

armeanu.jpg

Profesorul Dan Armeanu de la Academia de Științe Economice din București
Image source: 
Facebook / Dan Armeanu

Șeful statului a cerut încă o dată  luni, 7 mai 2018,  demisia "imperioasă"  a premierului Viorica Dăncilă susținând că PSD amanetează viitorul ţării prin creşterea salariilor şi a pensiilor şi neglijeazarea investiţiilor importante. Bugetul naţional e supus unei presiuni imense, a mai spus președintele Klaus Iohannis. Cifrele sunt analizate, la RFI, profesorul Dan Armeanu, de la Academia de Studii Economice. Universitarul spune răspicat că situația nu este îngrijorătoare și că Executivul, fie prin vocea premierului Dăncilă, fie prin cea a ministrului de Finanțe, ar trebui să dea o replică clară.

Dan Armeanu: Haideți să vedem, mai întâi, dacă Președintele are dreptate și dacă bugetul chiar așa arată. În funcție de aceasta, putem să facem o evaluare sau putem să tragem o concluzie. Într-adevăr, cheltuielile bugetului de stat în primul trimestru au crescut cu 22%, dar trebuie să ne uităm și pe partea de venituri. Pe venituri avem o creștere de 11,5% față de trimestrul unu al anului 2017 și mai mult, este a doua cea mai mare creștere de după criză. Doar în trimestrul unu 2015 am mai avut o creștere de venituri peste 11,5%. Din punctul meu de vedere, cel mai important aspect al unui buget este deficitul și partea de cheltuieli pentru investiții. Haideți să ne uităm la aceste aspecte. Deficitul bugetar în primul trimestru este de -0,48%. Cheltuielile cu investițiile, care includ cheltuieli de capital și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe în primul trimestru au fost de 4.9 miliarde de lei. Deficitul despre care vorbeam este de 4.4 miliarde. Putem spune că tot deficitul a fost făcut din cheltuieli de investiții. Mai mult, avem chiar 500.000.000, o jumătate de miliard, peste. Dacă nu am fi făcut deloc cheltuieli de investiții am fi avut excedent. Anul trecut din cheltuieli nu prea s-au făcut investiții. Cred că este foarte bine ca economia să aibă cheltuieli de investiții mai mari decât deficitul. Ar fi extraordinar dacă s-ar întâmpla așa mereu. Dacă ne uităm la cheltuielile de capital, cheltuielile cu investițiile din buget, doar cele făcute din buget fără programele de dezvoltare, se observă că acestea sunt de 4 miliarde, în timp ce anul trecut au fost de un miliard. Avem o creștere de patru ori a cheltuielilor de capital. Cheltuielile de capital sunt 4 miliarde, deficitul este de 4.4 miliarde. Practic 92% din deficit este făcut numai din cheltuielile de capital, care sunt investiții. Din punctul meu de vedere, prefer ca într-un buget să am deficit și tot deficitul acesta să se facă pe cheltuieli de investiții. Cred că în acest moment bugetul arată bine. Pe mine mă interesează mai puțin față de programat. Față de programat, pe parcursul anului ești mai mult sau mai puțin. Important este ce este la sfârșit. Dar chiar și față de programat, m-am uitat pe cifrele din aprilie, care au apărut și într-un cotidian central vineri, care arată că pe venituri la ANAF avem un plus față de programat de 1,4%. Față de aceeași perioadă a anului anterior iar avem o creștere de 11,8% a veniturilor. Luna martie a fost puțin mai slabă din punct de vedere al încasărilor. Acolo, față de programat, într-adevăr este la 93,5%. Dar lunile ianuarie și februarie au fost peste programat. Nu poți în fiecare lună (să fii la fel), depinde de cum merge economia, depinde cum sunt încasările. Dacă ne luăm după programat sunt și alte elemente pe care aș putea să vi le dau. Dar acesta nu are o importanță foarte mare. De exemplu, putem să ne uităm la contribuții. Acestea sunt peste ceea ce s-a programat. Dar acesta nu este un element esențial. Trebuie să ne uităm față de ce s-a realizat, față de ce s-a întâmplat anul trecut și cât am realizat anul acesta.

Reporter: În opinia dumneavoastră, situația nu este îngrijorătoare?

Dan Armeanu: Din punctul meu de vedere, la acest moment situația nu este îngrijorătoare. Eu nu fac politică. Eu fac politici economice. Eu mă uit pe cifre. Acestea sunt cifrele. Dacă nu sunt corecte este cu totul și cu totul altceva. Dar cred că sunt corecte pentru că sunt date de Ministerul de Finanțe. Acestea sunt cifrele oficiale. Într-adevăr, pe total cheltuieli avem un plus de 22% care provine din cheltuielile de personal unde avem un plus de 18%. Acele cheltuieli de personal este normal să fi crescut în momentul în care au crescut salariile cu 20% pentru că s-au mutat contribuțiile. Este un lucru logic. Iar creșterea salariilor, dacă este vorba despre creșteri de salarii în învățământ și sănătate, așa cum s-a procedat, este o investiție, nu este un cost pentru buget. Este o investiție pe termen lung. Este o investiție în capitalul uman.

Reporter: Domnule profesor Dan Armeanu, s-au făcut declarații politice, Președintele a cerut din nou demisia Premierului. A răspuns liderul PDS Liviu Dragnea la televiziunea Antena 3, spunând că Viorica Dăncilă nu are motive de demisie, că datele economice indică o creștere și o evoluție pozitivă a economiei românești. Dar, nu ar trebui să răspundă Guvernul cu cifre concrete acestei declarații a Președintelui? Poate Ministrul de Finanțe?

Dan Armeanu: Ba da. Trebuie să trecem dincolo de declarații, dincolo de politică. Trebuie să vedem efectiv cifrele așa cum arată ele. V-aș mai da o cifră importantă din punctul meu de vedere. De exemplu, pentru că acest lucru mă interesează foarte mult în economie, în aprilie, rata de absorbție este undeva la 17%, incluzând și prefinanțările din 2014 – 2020. Avem o creștere de 43% față de anul trecut. Într-adevăr, față de realizat este mai mică. Dar avem o creștere față de anul trecut. Au intrat vreo 4.2 miliarde de lei în primul trimestru, iar rata de absorbție a ajuns undeva la 17%. Media europeană este undeva la 18%. Ca economist, pe mine mă interesează foarte mult investițiile anul acesta și fondurile europene pentru că acestea sunt generatoare de creștere economică sănătoasă.

Reporter: Ne puteți spune ce investiții se vor face anul acesta?

Dan Armeanu: Sunt programate în buget, dar nu le știu pe de rost. Ca și valoare este de aproape 4% din PIB. Important este că aceste investiții să se realizeze, să nu pierdem trenul fondurilor europene pentru a avea o dezvoltare pe termen lung, pentru ca modelul nostru de dezvoltare să fie echilibrat. Într-adevăr, anul trecut am avut o creștere a consumului de 10%. Nu este un punct negativ pentru că oricum suntem în media modelului european. La nivelul Uniunii Europene ponderea consumului în PIB este 77%. La noi este 77.6%. Suntem în medie. Anul acesta, toate estimările Comisiei Europene arată că vom avea o rată de creștere a consumului de doar 5%. Consumul începe să scadă. Tot Comisia Europeană ne spune în ultimele estimări că o să avem o creștere a formării brute de capital fix, deci a investițiilor, de 7%. Ceea ce este foarte bine. Modelul devine și mai echilibrat. În final, din evaluările mele, cred că anul acesta o să avem o creștere de peste 5%, cu o probabilitate de 95% cel puțin. Mai aud în presă că va fi criză. În aceste condiții, în care România stă destul de bine la multe capitole, (riscul de criză vine din exterior). Într-adevăr, a început să crească inflația, deficitul bugetar a crescut, dar este în limită, este de 2.9. La ultima evaluare, din primăvară, Comisia Europeană confirmă că deficitul bugetar în România este de 2.9. Deficitul de cont curent, care ar putea să fie un punct negativ, în sensul că a crescut și acesta, se află în limita de sustenabilitate calculată de toată lumea pentru economia românească și este finanțat 100% din resurse calitative, din fonduri europene și transferuri. Asta este cel mai important pentru economie. Prin absurd, dacă ar fi să văd un risc de intrare în criză, acest risc va veni din exterior, în niciun caz din interior. România este mult mai bine pregătită în acest moment față de cum a fost în 2007, dacă ar fi, prin absurd, să avem un șoc din exterior. În 2007 aveam deficitul de cont curent format din două cifre. Aveam și deficitul bugetar mare. Aveam fluxuri foarte mari de capital care au ieșit imediat. În momentul de față economia României arată mult, mult, mult mai bine. Vă mai dau un exemplu. Din evaluarea Comisiei Europene, datoria publică anul trecut a scăzut de la 37,4% din PIB, cât era, la 35%.  

Ascultă: Dan Armeanu despre execuția bugetară
2866