Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele APAPR: Tentația permanentă de a micșora contribuțiile la pilonul II va sfârși prin a-l duce în irelevanță

radu-craciun.jpg

Radu Crăciun, președinte APAPR: 7 milioane de contributori și economia ies în pierdere dacă se suspendă ori plafonează contribuția la pilonul II
Sursa imaginii: 
Blogul lui Radu Crăciun

Un proiect de lege al Executivului Dăncilă arată intenția Guvernului de a suspenda contribuţiile la Pilonul II de pensie de la 1 iulie 2018 şi până la finalul anului. PNL, USR și Platforma România 100 critică măsura. Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu susține că suspendarea contribuțiilor nu va fi pusă în aplicare. "7 milioane de contributori și economia ies în pierdere dacă se suspendă ori plafonează contribuția la pilonul II" explică la RFI economistul Radu Crăciun, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (AUDIO).

După ce ieri toată presa vuia că Programul legislativ al Guvernului pentru acest an include, între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, iar ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a precizat că este o soluție a Comisiei de Prognoză, cu care Executivul nu este de acord și de aceea nu se va transpune într-o Ordonanţă de Urgenţă, astăzi președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, a declarat că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar și că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poți opta pentru Pilonul II. Ghizdeanu a mai spus că a demarat o anchetă internă pentru a vedea cine a transmis acea informație.

Președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat Radu Crăciun atrage atenția că, în acestă situație confuză - cu informații pe surse, dezmințiri, frânturi de informații – există câteva certitudini: atât cele 7 milioane de contributori cât și economia ies în pierdere dacă se suspendă/plafonează contribuția la pilonul II de pensii.

 

Reporter: Vă surprinde să vedeți acest lucru scris negru pe alb?

Radu Crăciun: În ultima vreme au fost mai multe luări de poziție legate de viitorul pilonului II de pensii. De multe ori au fost chiar divergente. Acest lucru nu a făcut decât să creeze o stare de confuzie la nivelul opiniei publice. Din acest punct de vedere, din păcate, aceste informații nu fac decât să adauge la nivelul general de incertitudine și confuzie în ceea ce privește pilonul II.

Reporter: Ar fi legală o astfel de mișcare?

Radu Crăciun: Mi-e greu să vă spun în acest moment. Vă dați seama că în funcție de evoluții ne vom consulta și noi cu cei care ne asistă pe parte juridică și în funcție de concluziile pe care le vom atinge vom lua și măsurile care credem noi că sunt în favoarea participanților noștri. Până la urmă, mandatul pe care l-am primit din partea participanților noștri la fondul de pensii este de a le mări pensiile, de a avea grijă de banii lor. Orice scădere sau anulare a contribuțiilor la sistemul privat de pensii este de natură să aducă atingere veniturilor lor viitoare. Nu putem să privim pasivi cum se întâmplă acest lucru.

Reporter: Cu siguranță aceasta este preocuparea oricărui contributor la pilonul II de pensii, dacă poate face ceva să își protejeze contribuția...

Radu Crăciun: Cred că atâta vreme cât nu vom ști exact detaliile planului nu putem să avem un răspuns clar la această întrebare. Mai ales că este un tablou în continuă mișcare. Practic, apar informații pe surse, apoi dezmințiri, apoi alte informații și așa mai departe. Este prematur să intrăm în detaliile abordărilor juridice până când nu vom vedea exact ceea ce se intenționează.

Reporter: Este adevărat, dar de această dată avem un proiect de lege publicat în programul legislativ al Guvernului României. Iar 1 iulie aproape că bate la ușă.

Radu Crăciun: Da. Pe de altă parte am văzut dezmințiri referitor la implementarea unui astfel de program și de aceea aș vrea să înțeleg exact care sunt planurile. În momentul de față nu îmi este clar dacă într-adevăr asta se dorește sau altceva.

Reporter: Am înțeles acest lucru. Aș vrea totuși să vorbim puțin despre reacția Ministrului Muncii, care a spus că suspendarea contribuțiilor este o propunere dată de comisia de prognoză și că PSD nu este de acord cu această propunere, că nu o va transpune într-o hotărâre de guvern. Dar în condițiile în care Partidul Social Democrat în ultima perioadă, destul de lungă, a tot atentat și a tot adus în discuție pilonul II de pensii, câtă credibilitate are această declarație a Liei Olguța Vasilescu?

Radu Crăciun: Recunosc că m-a luat prin surprindere un pic invocarea ca sursă a comisie de prognoză. Nu am cunoștință de proiecte în care Comisia Națională de Prognoză să fi venit cu niște propuneri atât de îndrăznețe și revoluționare vis-a-vis de politica fiscală și de asigurări sociale a Guvernului. Nu îmi rămâne decât să constat acest lucru. Dar având în vedere lipsa de precedent a unei astfel de situații, ar fi utile mai multe explicații, inclusiv legate de măsura în care Comisia Națională de Prognoză poate și-a schimbat o parte din atribuții.

Reporter: Puteți să ne spuneți, domnule Radu Crăciun, cei care contribuie la acest pilon II ce pensie vor primi la pensie?

Radu Crăciun: Din păcate legea îmi interzice să fac prognoze de acest tip, cu toate că știu că ele sunt extrem de interesante. Pentru că se vehiculează foarte mult această valoare medie foarte mică a valorii unui cont privat de pensie, vă pot spune că valoarea este foarte mică deoarece sunt foarte multe conturi de pensii care sunt aproape goale. Este vorba de oameni care au avut una, două contribuții după care au emigrat sau au lucrat pe piața neagră. Utilizarea unei astfel de medii, în care pui la grămadă și conturi pline și conturi goale dă o imagine distorsionată. Într-adevăr valoarea unui cont mediu este undeva pe la 5.000 de lei. Însă, mult mai relevant este faptul că din estimările noastre avem 1.2 milioane de români cu conturi de peste 10.000 de lei acumulați în 10 ani. Mai urmează încă 10 – 15 ani și vedem că sumele sunt de altă natură.

Reporter: O eventuală suspendare a acestor contribuții pentru jumătate de an, cât de mult ar afecta în timp?

Radu Crăciun: Problema pe care o văd este că, pe de o parte, suntem asigurați că pilonul II nu se deființează și că va rămâne la fel. Practic, tentația permanentă de a micșora contribuțiile la pilonul II va sfârși prin a-l duce în irelevanță. Pilonul II, până la urmă, nu este un tablou la care ne uităm și îl admirăm. El este un intrument care ar trebui să fie extrem de eficace în asigurarea veniturilor viitoare ale românilor. Chestia asta nu se poate întâmpla atâta vreme cât tăiem contribuțiile la zero sau, în măsura în care este adevărat, le plafonăm la niște valori fixe. Cu alte cuvinte, indiferent de câți bani câștigi, indiferent de ce salariu ai,  contribuția ta va fi la fel de mică. Asta nu ajută nici participanții și nici economia prin prisma sumelor mici care se vor economisii în sistemul privat de pensii.

 

 
Radu Crăciun, președinte APAPR, intervievat de Magda Prelipceanu